Gipi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gipi
Gipi, Internazionale a Ferrara etkinliğinde (2007)
DoğumGianni Pacinotti
9 Mart 1963
Pisa, İtalya
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman, karikatür
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Etkilendikleri

Gipi ya da gerçek adıyla Gianni Pacinotti (12 Aralık 1963 - Pisa), İtalyan çizgi romancı, illüstratör ve film yapımcısıdır. Çizgi roman alanında yaptığı çalışmalarla Goscinny Ödülü ve Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde en iyi albüm ödülü gibi prestijli ödüller almıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gianni Pacinotti, 1963'te Pisa'da doğdu. Kariyerine yayıncılık ve reklamcılık sektörleri için illüstrasyonlar yaparak atıldı. Çizgi roman çizmeye 1992'de başladı ve çalışmaları çeşitli İtalyan dergilerinde ve Il Manifesto gazetesinde yer aldı. Bir süre sonra çizimleri düzenli olarak İtalya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan La Repubblica'da yayınlanmaya başladı.

İtalya'da Coconino Press tarafından yayımlanan Appunti per Una Storia di Guerra (Bir Savaş Hikâyesi İçin Notlar) adlı grafik romanı 2005 yılında En İyi Senaryo dalında Goscinny Ödülü'nü kazandı ve 2006 yılında Angoulême'de En İyi Kitap seçildi. Appunti per Una Storia di Guerra, olası bir Avrupa ülkesinde savaştan zarar görmüş bir ülkedeki üç genç adamı anlatıyor. Gipi, Words Without Borders'a verdiği röportajda kitabın arka fonundaki coğrafya için "Kitabın İtalyanca versiyonunda köylerin isimleri İtalyanca, Fransızca versiyonunda ise Fransızca. Okuyucunun 'Bu savaş benden uzakta, başka bir yerde oluyor' diye düşünmesini istemedim. Amacım insanların kendi evlerine aniden gelen bir savaşın olasılıkları hakkında düşünmelerini sağlamaktı." diyerek temanın evrenselliğini vurguluyordu.[2]

Gipi, 2005 yılında Igort'un editörlüğünde Gli Innocenti'yi (Masumlar) çizdi ve bu albüm ertesi yıl ona bir Eisner Ödülü adaylığı ve Almanya'nın en prestijli çizgi roman ödülü olan Max und Moritz Ödülü'nü kazandırdı.

2005 yılında Gipi tarafından, daha önceki Appunti per una Storia di Guerra (Bir Savaş Hikâyesi İçin Notlar) adlı çizgi romanı beğenen yayıncı Gallimard'ın isteği üzerine Fransa pazarı için üretilen Questa è la Stanza (Burası Oda) adlı çizgi roman da yayımlanmıştır. Questa è la Stanza Amerika'da da yayınlandı ve Gipi'ye 2006 Napoli Comicon'da ikinci kez en iyi çizer olarak Attilio Micheluzzi Ödülü'nü kazandırdı[1].

Yine 2006'da Gipi, S. isimli çizgi öyküsüyle bir başka büyük başarıya imza attı: S., Gipi'nin babası ve İkinci Dünya Savaşı sırasında küçük bir kasabada meydana gelen bir bombalama hakkında otobiyografik bir hikâye. S. 2008 Barselona Festivali'nde en iyi yabancı kitap dalında halk ve eleştirmen ödülünü kazandı. S. daha sonra tiyatro oyununa da dönüştü.

Sanatçı 2016 yılında, distopik ve ıssız bir gelecekte geçen, tamamen siyah beyaz çizilmiş La Terra dei Figli (Oğulların Diyarı) grafik romanı yayımladı.

Çizgi roman dışı işleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gipi, 2000 yılında video ve animasyon kısa filmler ürettiği Santa Maria Video'yu kurdu. Yönetmen olarak ilk filmi The L'ultimo Terrestre'nin[3] (Son Dünyalı) prömiyeri 2011 yılında, 68. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı.

Gipi, 2015 yılında başarılı bir kitlesel fonlama kampanyası sonrasnda Bruti isimli masa oyununu piyasaya sürdü. Bruti, savaşçılar ve büyücüler arasındaki yakın dövüşleri konu alan ve Orta Çağ hissi veren karanlık bir fantezide geçen bir kart oyunu. Gipi oyunu tasarladı ve her bir kartı resimledi. Kural kitabının deluxe versiyonu, uzun bir tanıtım çizgi romanı da içermekte.

Türkiye'de Gipi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gipi'nin aşağıdaki çizgi roman albümleri Türkiye'de yayınlanmıştır:

  • Oğulların Diyarı, Kara Karga Yayınları (2017)[4]
  • Bihikaye, Kara Karga Yayınları (2017)
  • Sahte Alkışlarla Olağanüstü Anlar, Kara Karga Yayınları (2022)
  • Lokal, Kara Karga Yayınları (2023)

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2004: Attilio Micheluzzi Ödülü, Esterno Notte
  • 2004: Romics Büyük Ödülü, Esterno Notte
  • 2005: Goscinny Ödülü, Appunti per una Storia di Guerra
  • 2006: Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali, En İyi Albüm Ödülü, Appunti per una Storia di Guerra
  • 2006: Max und Moritz Award, En İyi Yabancı Albüm Ödülü, Gli Innocenti
  • 2006: Attilio Micheluzzi Ödülü, Questa è la Stanza
  • 2008: Barselona Festivali, S.
  • 2008: Inkpot Award
  • 2014: Premio Mondello, 40. Yıl Özel Ödülü, Unastoria
  • 2014: Premio U Giancu
  • 2021: Premio Fumetto Nella Gerla, Aldobrando (Gipi ve Luigi Critone ortaklaşa)[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Gipi, Maestro Indiscusso del Nuovo Fumetto d'Autore Italiano". www.slumberland.it (İtalyanca). 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  2. ^ Rudick, Nicole (1 Şubat 2008). "Taken from Life: An Interview with Gipi by Nicole Rudick". Words Without Borders (İngilizce). 24 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024. 
  3. ^ "The Last Man on Earth (L'Ultimo Terrestre)". Cineuropa (İngilizce). 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  4. ^ Altınışık, Cem (14 Ekim 2017). "Oğulların Diyarı: Özgün Çizimlerle Post-Apokaliptik Issızlık". KayıpRıhtım. 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  5. ^ Leoncini, Monica (26 Temmuz 2021). "Montereggio Capitale del Fumetto Il Premio 2021 a Gipi e Critone" (İtalyanca). La Nazione. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024.