Gilchrist Belgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gilchrist Belgesi, Batılıların Endonezya Devlet Başkanı Sukarno'nun devrme isteğini belirten belgedir. Devlet başkanı Sukarno, 1965'te konuşmalarında çokça atıf yaptığı mektuptur. Belge, Cakarta'daki İngiliz büyükelçisi Andrew Gilchrist'in İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği iddia edildi. Belgede Sukarno'nun devrilmesi için Amerika-İngiltere ortaklı bir güç ile Endonezya'ya askeri müdahale planı içeriyordu.[1][2]

Mektup, ilk kez Endonezya Dışişleri Bakanı Subandrio tarafından Kahire gezisinde kamuoyuna açıklandı. Kahire'deki Amerika büyükelçiliği yakında mektubun bir kopyası elde edebildi. Elçilik belgenin sahte olduğu sonucuna vardı ve "Gilchrist mektubu" daha sonra Amerika yönetimi tarafından sahtekarlık olarak nitelendirildi. Amerikan yönetimi sahtekârlığı kimin gerçekleştirdiği hakkında yaptığı araştırmada bir sonuç elde edemedi.

İngiliz büyükelçisi Sir Andrew Gilchrist'in mektubu Churchill Koleji'ndeki Churchill Arşivinde tutuluyor. Sukarno'nun devrilmesinde olası bir İngiliz rolü hakkındaki spekülasyonlar devam ediyor. Ancak 1965'te İngiliz savunma bakanı olan Denis Healey, 2000 yılında yapmış olduğu röportajda İngiltere'nin Sukarno'nun devrilmesinde bir payı olmadığını söyledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aandstad, Stig A: Surrendering to Symbols – US policy towards Indonesia 1961–65. Oslo, Norway. Cand.philol dissertation, University of Oslo, 1999.
  2. ^ Gardner, Paul F. Shared Hopes, Separate Fears: Fifty Years of US–Indonesian Relations. Boulder, Colorado: Westview, 1997: pp. 205–206