Gezgin robot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paletli ve LIDAR sensörlü bir gezgin robot.

Gezgin robot, hareket kabiliyetine sahip robotların genel adı. Gezgin robotlar uzaktan kumandayla veya uydu üzerinden yönetilebileceği gibi, bir yapay zeka ile kendisini yönetebilir.[1] Bu tip robotlar kamera ve çeşitli sensörlerle bulundukları çevre hakkında bilgi sahibi olur. Bir gezgin robot karada, havada ya da suda hareket edebilir.

Gezgin robotlar taşımacılık, keşif, eğlence, askeriye, ev işleri ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Bazı büyük perakende şirketleri depo-içi taşımacılık için robot kullanmaya başlamıştır.[2][3] Gezgin robotların keşif amaçlı kullanımına genellikle uzay araştırmalarında rastlanır, ancak son yıllarda insansız uçaklarda da denenmiştir. Mars'ta görev yapan, NASA'ya ait Curiosity ünlü bir gezgindir.[1] Birer gezgin robot olan süpürge robotların evlerde kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Gezgin robotlar aşağıdaki kriterlere göre sınıflandırılabilir:

  • Seyahat ettikleri ortama göre:
    • Kara ve ev robotları insansız kara aracı (IGA) olarak adlandırılır. Çoğunlukla tekerli ya da paletlidirler, ama bacaklı olanları da kapsar (insansı, ya da hayvan ve böcek benzeri).
    • Teslimat ve taşıma robotları mal ve maddeleri taşır.
    • Hava robotları insansız hava aracı (IHA) olarak adlandırılır.
    • Sualtı robotları otonom sualtı aracı (OSA) olarak adlandırılır.[4]
    • Kutup robotları, buzul ortamda hareket etmek üzere tasarlanır.
  • Hareket etme bileşenine göre:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Selcan, Çiğdem (28 Haziran 2017). "Curiosity yapay zekaya sahip". Popular Science. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  2. ^ Budak, Burak (1 Ağustos 2016). "Amazon depolarında devrimin adı Kiva Robotları". webrazzi. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  3. ^ Altan, Serdar (16 Ağustos 2018). "Alibaba'nın Robotlar Tarafından İdare Edilen Akıllı Deposu". Pazarlamasyon. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  4. ^ "İTÜ'lü gençlerden "otonom su altı aracı" Kaynak: İTÜ'lü gençlerden "otonom su altı aracı"". Vira Haber. 28 Aralık 2018. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  5. ^ Rail track 15 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Linear track (PDF) 15 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.