Salix fragilis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gevrek söğüt sayfasından yönlendirildi)
Salix fragilis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Takım: Malpighiales
Familya: Salicaceae
Cins: Salix
Tür: S. fragilis
İkili adlandırma
Salix fragilis
L., Sp. Pl.: 1017 (1753).

Salix fragilis (Gevrek söğüt), Salicaceae (söğütgiller) familyasından anavatanı Avrupa, Asya ve Türkiye olan olan bir söğüt türü.

Ayrım[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Salix türlerinden genç dallar (1-3 yaşında), tomurcuklar ve yaprakların yaş olarak tüylü veya tüysüz, yaprakların amfistomatöz (stomalar her iki yüzeyde aynı şekilde yoğun), altta mumlu (mavimsi-yeşil), gevşek çiçekli kedicikler (eksende açıkça görülebilir) ve ince olmasıyla ayrılır.[1]

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

20 m’ye kadar yükselir, gövde 1 m çap yapar. Kabuk koyu, çatlaklı, tacı yuvarlak veya ince uzundur. Dallar kahverengimsi yeşil, kalın, düz, parlak, önceleri tüylü, sonraları tüysüz, kolay kırılır. Tomurcuklar ince uzun, ucu sivridir. Kulakçıklar vardır veya yoktur. Yaprak sapı 2–7 mm, tüylü veya tüysüz, yapraklar mızraksı veya geniş mızraksı, 8-10 × 1-1.6 cm'dir. Üst yüzü soluk, tüysüz, alt yüzü donuk yeşil, orta damar tüylü; dibi kama şeklinde, kenarı dişli, ucu uzun ve sivridir. Erkek kedicikler 3–5 cm × 4–6 mm'dir. Çiçek sapı 1 cm, 0-3 yaprakçıklı, ekseni tüylüdür. Brahteler sarı veya donuk sarıdır. Erkek çiçekler 2 Stamenli (erkekorgan), filamentlerin dibi bazen tüylüdür. Anterler ise sarıdır. 2n = 76, bazen 38, 114.[2]

Ekoloji ve fenoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiçek ve yapraklar Nisan ayında açar. Çiçekler iki evciklidir. Tohumlar Mayıs ve Haziran aylarında olgunlaşır. Ortalama ömrü 200 yıl kadardır. En iyi gelişmeyi drenajı kötü, taşmış, derin topraklarda yapar. Fakat ağır topraklarda bol güneş ister. Kireçli topraklarda da iyi gelişme gösterir.

Odun yapısı ve kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Odunu, pembemsi, yumuşak, hafif, gevrektir (kolay yarılır) ve kolay eğrilir. Oyuncak yapımında ve mangal odunu olarak kullanılır. Ayrıca halk tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılır. İçeresinde, aktif bir karışım olan salisilik asit bulunur.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tohumlar rüzgarla dağılır. Tohumlar kısa ömürlüdür. Çelikle çok kolay üretilir. Mart aylarında yarı odunsu çelikler toprağa dikilmek suretiyle kolayca köklendirilir.

Kültivarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Salix fragilis cv.'Bullata' - Büyük çalı veya küçük bir ağaçtır; 3–6 m'ye kadar uzanır. İlk yıllarda sarı-yeşil renklidir. Yapraklar mızraksı koyu yeşildir. Çıplak saplı gösterişli büyük kedicikleri ile dikkat çeker.
  • Salix fragilis cv.'Belgium Red' - 15–20 m uzunluğunda büyük bir ağaçtır. İlk yıllarda doygun kırmızı renklidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Belyaeva, I. 2009. Nomenclature of Salix fragilis L. and a New Species, S. euxina (Salicaceae). Taxon 58(4): 1344–1348. http://www.jstor.org/stable/27757021 21 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Salix fragilis in Flora of China @ efloras.org". www.efloras.org. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]