Gergeti Teslis Kilisesi

Koordinatlar: 42°39′45″K 44°37′13″D / 42.66250°K 44.62028°D / 42.66250; 44.62028
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gergeti Teslis Kilisesi
Gergeti Teslis Kilisesi
Gergeti Teslis Kilisesindeki haç
Gergeti Teslis Kilisesinin resmi

Gergeti Teslis Kilisesi (Gürcüce: წმინდა სამება - Tsminda Sameba) Gürcistan'ın Gergeti köyünde bulunan Kutsal Teslis Kilisesinin kullanılan yaygın adıdır. Kilise, Çheri Nehrinin (Terek Nehrinin sol kolu) sağ kıyısında yer almaktadır. Kazbek Dağı'nın eteklerinde olan kilisenin deniz seviyesinden yüksekliği 2170 metredir (7120 fit).

Gergeti Teslis Kilisesi 14. yüzyılda inşa edilmiştir ve Hevi eyaletindeki tek haçlı kubbe kilisesidir. Ayrık durumda olan çan kulesi de kilise ile aynı döneme aittir. Doğanın güzelliği ile çevrelenmiş dik bir dağın tepesindeki izole konumu onu Gürcistan'ın simgesi haline getirmiştir. 18. yüzyılda yaşamış Gürcü yazar Vahuşti Batonişvili, tehlike durumlarında Azize Nino haçı da dahil olmak üzere Mtsheta'daki değerli eski eserlerin korunma amacıyla teslis kilisesine getirildiğini yazmıştır. Sovyetler Birliği döneminde, bütün dini hizmetler yasaklanmıştır, fakat kilise popüler bir turistik yer olarak kaldı. Kilise, günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin aktif bir kuruluşudur.

Kilise, bölgedeki yürüyüşçüler için popüler bir mekandır ve dağa 1.5 saatlik dik bir tırmanışla ulaşılabilir.

Aralık 2018'de, kiliseye giden yolun tabanına, herhangi bir arabanın girebileceği taşla döşenmiş/asfalt bir yol yapılmıştır.

Kuppelkirche Zminda Sameba, 2170 m und Kazbeg
Gergeti Kilisesinin Kazbek Dağıyla panoramik fotoğrafı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]