Gerald Gardner

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gerald Brosseau Gardner (13 Haziran 1884 - 12 Şubat 1964), rumuzu olan Scire adıyla da bilinen bir İngiliz Vikan'dı, amatör bir antropolog ve arkeologdu ve aynı zamanda da bir yazardı. Vika isimli Çağdaş Pagan dinine, halkın dikkatini çekmesini sağladı. Vika dinini açıklayan dini metinlerinden bazılarını yazdı ve Gardnerci Vika geleneğini kurdu.

Blundellsands, Lancashire'da üst-orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gardner, çocukluğunun büyük bir kısmını yurtdışında Madeira'da geçirdi. 1900 yılında sömürge dönemi Seylan'ına, ardından 1911'de Malaya'ya taşındı ve burada devlet memuru olarak çalıştı, bağımsız olarak yerli halklara karşı bir ilgi geliştirdi ve onların büyü pratikleri hakkında makaleler ve bir kitap yazdı.

1936'da emekli olduktan sonra Kıbrıs'a gitti ve İngiltere'ye dönmeden önce "A Goddess Arrives" adlı romanını kaleme alarak yayınladı. New Forest yakınlarına yerleşerek "Rosicrucian Order Crotona Fellowship" adlı okült bir gruba katıldı ve bu grup aracılığıyla 1939'da dahil olduğu New Forest cadılar meclisi ile karşılaştığını söyledi. Gardner, meclisi artık gözden düşmüş olan Margaret Murray'in eserlerinde tartışılan teorik 'cadı tarikatı'nın bir devamı olarak tasvir etmiştir.

Bu 'pagan' inancını yeniden canlandırdığını ileri sürerek, cadılar meclisinin ritüellerini Masonluktan, törensel büyüden ve Aleister Crowley'in yazılarından aldığı düşüncelerle tamamlayarak Gardnerci Vika geleneğini oluşturdu..

1945'te Londra'ya taşındıktan sonra bu inancı yaymaya karar vererek medyanın dikkatini çekmiş ve bu konuda High Magic's Aid (1949), Witchcraft Today (1954) ve The Meaning of Witchcraft (1959) adlı kitaplarını yayımlamıştır. "Bricket Wood Coven" olarak bilinen bir Vikan grubunu kurarak, aralarında Doreen Valiente, Lois Bourne, Patricia Crowther ve Eleanor Bone'un da bulunduğu bir dizi Yüksek Rahibeyi bu dinle tanıştırmıştır. 1950'lerin sonları ve 1960'ların başlarında Gardnerci topluluk tüm Britanya'ya ve daha sonra Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılmıştır. Bir süre Cecil Williamson ile birlikte çalışan Gardner, Man Adası'ndaki Sihir ve Büyücülük Müzesi'nin de yöneticisi olmuş ve ölümüne kadar bu müzeyi yönetmiştir..

Gardner uluslararası alanda neo-pagan ve okült topluluklar arasında "Vika'nın Babası" olarak kabul edilmektedir. New Forest cadılar meclisi ile ilgili olarak ortaya attığı iddialar geniş çapta incelenmiş, Gardner tarihçi ve biyografi yazarları Aidan Kelly, Ronald Hutton ve Philip Heselton'ın inceleme konusu olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Witchfather: A Life of Gerald Gardner. Vol. 1: Into the Witch Cult. Loughborough, Leicestershire: Thoth. ISBN 978-1-870450-80-5.

Witchfather: A Life of Gerald Gardner. Vol. 2: From Witch Cult to Wicca. Loughborough, Leicestershire: Thoth. ISBN 978-1-870450-79-9