Geleceğe Dönüş (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geleceğe Dönüş
YaratıcıRobert Zemeckis
Bob Gale
SahibiUniversal Pictures
Amblin Entertainment
OrijinGeleceğe Dönüş (1985)
Yazılı yayınlar
KitaplarKitap listesi
Çizgi RomanlarÇizgi roman listesi
Film ve televizyon
Filmler
Kısa filmler
  • Doc Brown Saves the World (2015)
Çizgi filmler
Gösteriler
Müzikaller
Müzik
Dizi & Film müzikleri
Diğer
Tema parkı etkinlikleri
Resmî site
Websitehttps://www.backtothefuture.com/

Geleceğe Dönüş (İngilizce özgün adı: Back to the Future) ve Robert Zemeckis tarafından yazılan ve yönetilen, Steven Spielberg'in Amblin Entertainment için Bob Gale ve Neil Canton tarafından üretilen ve Universal Pictures tarafından dağıtımı yapılan bir Amerikan bilimkurgu macera komedi filmi serisidir. Franchise, bir lise öğrencisi olan Marty McFly'nin (Michael J. Fox), eksantrik bir bilim insanı olan Doktor Emmett L. Hill Valley ile California tarihinin farklı dönemlerine zaman yolculuğu yapmak için DeLorean zaman makinesi kullanmalarını konu alıyor.

İlk film 1985'in en yüksek hasılat yapan filmi oldu ve uluslararası bir fenomen haline geldi ve sırasıyla 1989 ve 1990'da arka arkaya film yapımları olan ikinci ve üçüncü filmlere yol açtı. Devam filmleri gişede ilk film kadar iyi performans göstermediyse de, üçleme son derece popüler olmaya devam ediyor ve Universal City'deki Universal Studios Tema Parklarında bir animasyon televizyon dizisi ve bir hareket simülasyonu sürüşü gibi yan ürünler ortaya çıkardı., California; Orlando Florida; ve Osaka, Japonya (tümü artık kapalı), ayrıca bir video oyunu ve bir sahne müzikali. Filmin görsel efektleri Industrial Light and Magic tarafından yapıldı. Üçleme, toplamda beş Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve birini (En İyi Ses Kurgusu) kazandı.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleceğe Dönüş (1985)[değiştir | kaynağı değiştir]

On sekiz yaşındaki Marty McFly, 1985'ten 1955'e kadar eksantrik bilim insanı Emmett "Doc" Brown tarafından bir DeLorean'dan inşa edilen bir zaman makinesinde, saldırıya uğradığında yanlışlıkla zamanında geri gönderildi ve Doc görünüşe göre çaldığı Libyalı teröristler tarafından öldürüldü. Akı kapasitörüne zaman yolculuğu için ihtiyaç duyduğu 1,21 gigawatt'ı veren plütonyum. 1955'te gelişinden kısa bir süre sonra, Marty'nin annesi Lorraine babası George McFly yerine ona aşık olur ve Marty'nin varlığını sona erdirecek bir paradoksa neden olmakla tehdit eder. Zaman makinesine güç verecek plütonyum olmadan Marty, ailesini yeniden bir araya getirip 1985'e dönmesine yardımcı olması için 1955 Doc Brown'ı bulmalıdır.

George'un zorbası ve süpervizörü Biff Tannen'in çabaları Marty'nin durumunu daha da karmaşıklaştırır, ta ki Marty anne babasının başarılı bir şekilde aşık olmasına neden olur ve eşzamanlı olarak George'u sonunda Biff'e karşı çıkmaya ikna eder. Makineye güç veren bir yıldırım çarpmasıyla geleceğe dönen Marty, McFly ailesi için çok daha gelişmiş bir durum keşfeder, çünkü çok daha emin George başarılı bir bilimkurgu yazarı haline gelir, Marty'nin iki büyük kardeşi daha iyi hayatlara sahiptir, arabanın sahibidir. ve görünüşte yumuşatılmış bir Biff, George'un süpervizörü olmaktan ziyade artık bir otomobil detaylandırıcısı. 1955 Doc'un geleceğin ayrıntılarını bilmeme konusundaki ısrarına rağmen Marty'nin cebinde bıraktığı bir not, onun teröristler tarafından öldürülmesini engeller. Ancak filmin son anlarında Doc Brown, DeLorean'ın değiştirilmiş bir versiyonunda belirir ve Marty ve kız arkadaşı Jennifer Parker'a Marty ve Jennifer'ın çocuklarının neden olduğu bir sorunu çözmek için geleceğe seyahat etmeleri gerektiğini söyler.

Geleceğe Dönüş II (1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, Doc Brown'ın Marty ve Jennifer ile birlikte Marty'nin ailesinin harabeye döndüğünü keşfettiği 2015 yılına giderken devam ediyor. Durumu düzelttikten kısa bir süre sonra Marty, kolay para kazanmak için 50 yıllık (1950-2000) spor etkinliklerinin sonuçlarını içeren bir spor almanağı satın alır. Ancak, Doc onunla konuşur ve almanağı 2015 Biff Tannen'in bulduğu çöp kutusuna atar. Uyuyan Jennifer, polis tarafından gelecekteki evine götürüldü ve Marty ve Doc'un 1985'e dönmeden önce onu alması gerekiyor. Marty ve Doc 2015 McFly evindeyken, 2015 Biff, DeLorean zaman makinesini çalıyor ve kitabı 1955'e veriyor. ilk filmin sonunda dansa gitmeden hemen önce self. Doc ve Marty 1985'e döndüğünde, Biff'in spor almanakının bilgilerini mali kazanç için kullandığını fark ederler, bu da Adliye Meydanı'nı 27 katlı bir kumarhaneye çevirmesine, Hill Valley'i ele geçirmesine, Marty'nin babasının cinayetinden sıyrılmasına izin verir. ve daha sonra Marty'nin annesiyle evlenir. Marty, Biff'e kitabın 12 Kasım 1955'te 2015 Biff'e verildiğini öğrenir, bu yüzden o ve Doc, hayatlarını mahvetmek için kullanmadan önce Biff'ten almanağı çalmak için o tarihe geri döner. Bunu karmaşık bir şekilde başarırlar, genellikle kendi geçmişlerinin yollarını keserler. İkili 1985'e geri dönmek üzereyken, bir şimşek DeLorean'a çarpar ve zaman devrelerini etkinleştirerek Doc'u 1885'e gönderir ve Marty 1955'te bir kez daha mahsur kalır.

Geleceğe Dönüş III (1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

Doc Brown'ın 1885'te kapana kısıldığını öğrendikten sonra Marty, yetmiş yıldır bir maden kuyusunda kendisini bekleyen DeLorean'ı tamir etmesine yardımcı olmak ve çalışma düzenine döndürmek için 1955 Doc'u bulmaya koyulur. Doc'un 1885'te Biff'in büyük büyükbabası Buford "Çılgın Köpek" Tannen tarafından vurulduğunu öğrenen Marty, Doc'u (demirci haline gelen) kurtarmak ve onu geleceğe geri getirmek için zamanda yolculuk yapar. Amerika Birleşik Devletleri Süvari ve Kızılderililer arasındaki bir yakın dövüşün ortasına gelen Marty, bir mağaraya kaçmak zorunda kalır; bu süreçte DeLorean'ın yakıt hattını yırtan düz olmayan arazi, yakıt deposunu boşaltır ve motoru kullanışsız hale getirir. Marty, Doc'u onunla geri dönmeye ve çok geç olmadan zamanına geri dönmenin bir yolunu bulmaya ikna eder. DeLorean'ı saatte 88 mil (142 km / s) itmek için hızlı bir lokomotif kullanmayı içeren birkaç dramatik aksiyon sahnesinin ardından Marty, Doc Brown olmadan 1985'e geri döner. DeLorean 1985 yılında planlandığı gibi aynı tren yolunda göründüğünde, modern bir tren DeLorean'ı yok eder ve Marty tam zamanında atlar. Marty, Jennifer'a zamanda yolculuk macerasını anlatır ve onlar, DeLorean'ın enkazını ziyaret ederler. Doc aniden bir lokomotifin ardından modellenmiş yeni bir zaman makinesinde göründüğünde, Doc'un geçmişte sonsuza kadar kaybolduğundan endişelenir. Marty, Doc'un geleceğe gidip gitmediğini sorduğunda, Doc "zaten oradaydı" diye yanıt verir. Doc'un son hikmetli sözleri, kimsenin geleceğini bilmediğidir, bu yüzden "onu iyi bir hale getirmeleri gerekir." Lokomotif gökyüzünde uçar ve ortadan kaybolarak üçlemeyi bitirir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]