Geiranger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Haziran 2013'te Norveç'in Møre og Romsdal kentindeki Stranda belediyesindeki Flydalsjuvet'ten Geiranger ve Geirangerfjorden'e bir bakış.

Geiranger, Norveç'in batı kesimindeki Møre og Romsdal ilçesinin Sunnmøre bölgesinde küçük bir turistik köydür. Büyük Storfjorden'in bir kolu olan Geirangerfjorden'in başındaki Stranda belediyesindedir. En yakın şehir Ålesund'dur. Geiranger muhteşem manzaralara ev sahipliği yapmaktadır ve Lonely Planet tarafından İskandinavya'nın en iyi seyahat noktası seçilmiştir. Geirangerfjord bölgesi 2005 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Yedi Kız Kardeş şelalesi, Geiranger'ın hemen batısında, "Talip" adı verilen başka bir şelalenin hemen karşısında yer alır.[1][2] Norveç İlçe Yolu 63 köyün içinden geçmektedir Geiranger Kilisesi köy ve çevresinin ana kilisesidir.

Geiranger, Åkerneset Dağı'ndan fiyorta doğru uzanan toprak kaymaları nedeniyle sürekli tehdit altındadır. Bir çökme, Geiranger şehir merkezini yok edebilecek bir tsunamiye neden olabilir. Bu nedenle heyelan olması durumunda vatandaşları uyarmak amacıyla sirenler yerleştirildi.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç'in üçüncü büyük yolcu gemisi limanı olan Geiranger, dört aylık turizm sezonu boyunca 140 ila 180 gemiyi ağırlıyor. 2012 yılında yaz sezonunda yaklaşık 300.000 kruvaziyer yolcusu Geiranger'ı ziyaret etti.[3] Geiranger Limanı'nda bir kruvaziyer terminali, bir Seawalk ve gemilerin boyutuna bağlı olarak 3-4 demirleme yeri bulunmaktadır. 2013 yılında inşa edilen Seawalk, üç parçalı mafsallı bir yüzer iskeledir. 236 metre (774 ft) uzunluğunda ve 45 metre (148 ft)Tek bir gemiden saatte 4.000'e kadar yolcuyu ağırlayacak şekilde hareket eden (yüzebilen bir jetwalk gibi) 10 duba üzerinde genişliğindedir.[4]

Her yaz köyden yüzbinlerce kişi geçiyor ve burada kalıcı olarak yaşayan 250 kişinin ana işi turizmdir. Beş otel ve ondan fazla kamp alanı bulunur. Turizm sezonu mayıs ayından eylül ayının başlarına kadar uzanır. Geiranger'da yakındaki tarihi Knivsflå ve Skageflå çiftliklerine turlar düzenlenmektedir.

Her yıl haziran ayında Geiranger – Fiyordundan Zirveye etkinliği düzenlenir. Fiyordun deniz seviyesinden başlayıp 1.497-metre (4.911 ft) biten yarı maraton koşusu ve bisiklet yarışından oluşuyor Dalsnibba Dağı'nın zirvesi, Djupvatnet gölünün yakınındadır Yılın bu döneminde dağlarda hâlâ çok fazla kar kaldığı için yarışa "Yazdan Kışa" da deniyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Store norske leksikon. "Geiranger" (Norveççe). 22 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2010. 
  2. ^ Placeaholic. "20 Things To Do And Best Places to Take Photos In Norway" (İngilizce). 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Geiranger". Dagens Næringsliv (Norveççe). 12 Ekim 2012. s. 26. 
  4. ^ "Geiranger Port and Hellesylt Port". stranda-hamnevesen.no. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]