Gaziler, Yığılca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.46, 29 Ekim 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17757589 numaralı sürüm (→‎top: Vikipedi:Anlam ayrımı gereği kaldırıldı AWB ile)
Gaziler
Harita
Düzce
Düzce
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlDüzce
İlçeYığılca
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam165
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0380
Posta kodu81950
Resmî site
[1]

Gaziler, Düzce ilinin Yığılca ilçesine bağlı bir köydür.

Gaziler köyü adını 1991 yılında almıştır.Daha önceden Aydınyayla köyünün köseler mahallesiydi köyün adı Birinci Dünya Savaşına çok asker gönderildiğinden ve burada çok gazi olduğundan köyün adı gaziler köyü olarak değiştirilmiştir.Gaziler köyü adı altında ilk muhtarlığı Mustafa GÜL yapmıştır.

Kültür

Eğer bir kız evlenirse helvası yenir ve kına gecesinde kına saklanır . Köyden hacca gidenler,gelenler ve askere gidenler için mevlit okutulur. Ayrıca köyle ilgili faaliyetlerde imece usulü yardımlaşma vardır. Geçmiş tarihlerde bütün bayram ve cuma namazları ile önemli büyük günlerde Orhan Gazi döneminden kaldığı bilinen Orhan Gazi Camisinde namazlar kılınır ve dini eğitimler verilirdi. Ayrıca Şeyh İsmail Türbesi olarak bilinen türbe ziyaret edilir ve mevlitler okutulurdu. Eğitim sistemi çevre köylerde ilk olarak Gaziler Köyünde verilirdi. Şu anda da geçmişte yapılıp unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan Hıdrellez Şenlikleri İlçe Müftüsünün girişimleriyle tekrar büyük heyecan ve şevkle devam ettirilmektedir.

Coğrafya

Düzce iline 51 km, Yığılca ilçesine 17 km uzaklıktadır.Ayrıca Yığılca ilçesinin en güzel köylerinden birisidir. Düzgün arazi üzerinde olması ve verimli topraklara sahip olması özelliğiyle çevre köylerden gözle görülür farkı mevcuttur. Köyün hemen yakınında bulunan Çatalçam olarak bilinen çamlık ve meşelik Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Köyün hemen içinde Oluk Pınar olarak bilinen ve karpuz çatlatması ile ünlü soğuk suyu vardır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 198
2000 165
1997 150

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa, orman ürünlerine ve fındığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, çok eski ilk ilköğretim okulu mevcut olup yerleşim halkının büyük şehirlere göçünden dolayı nüfus kaybı oluştuğu için okul faaliyetleri durdurularak çevre köylerdeki taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi çevre köylerden ilk olarak bu köyde yapılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Fakat ilk telefon aboneliği bu köye gelmiş bulunmaktadır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Köy konağı vardır.Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Güzel ve estetik mimari yeni yapılar mevcut olup arazi düzlüğü ile uyum içerisindedir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal