Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü 1942 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Öğretmenliği bölümünün açılmasıyla kurulmuş oldu. Eğitim süresi iki yıldı, 1966 yılında ise eğitim süresi yeniden düzenlenerek 3 yıla çıkarıldı.1982 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesine bağlandı.1944 yılında Almanca, ikinci dünya savaşı sonunda, 1945 İngilizce bölümü açılmıştır.

Bölüm Anabilim Dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde 4 ana bilim dalı bulunmaktadır.

Arap Dili Eğitimi ABD[değiştir | kaynağı değiştir]

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Musa YILDIZ

Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı, 1984 yılında kurulmuştur. Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıl süreli Arapça hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Arapça hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Arapça yeterlilik sınavını veren öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanırlar.Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Arapça öğretmeni olarak mezun olurlar.[1]

Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Muhammet KOÇAK

Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıllık hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Almanca Hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Almanca yeterlilik sınavını veren öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanırlar. Anabilim Dalımız tarafından açılan Yüksek Lisans ve Doktora programları Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir. Bölümde her yıl değişmekle birlikte yaklaşık 160 kişi eğitim görmektedir.

Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Bilim Dalı Başkanı:Prof. Dr. Gül Tekay Baysan

Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünün temelini oluşturur. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Öğretmenliği Bölümü 1942 yılının Ekim ayında açıldı ve ilk başkanı Fehmi Baldas di. Eğitim iki yıldı. 1966’da gerek akademik personel gerekse eğitimi yeniden düzenlenen bölümde eğitim üç yıla çıkarıldı Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı 1982 yılında kurulmuştur.Hazırlık sınıfları 1991-92 öğretim döneminde açılmıştır. Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıllık hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Fransızca Hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Fransızca yeterlilik sınavını veren öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanırlar. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Fransızca öğretmeni olarak mezun olurlar.

İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Bilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Paşa Tevfik CEPHE

. 1982 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’ne bağlandı. Eğitim bir yıl hazırlık dört yıl bölüm dersleri olmak üzere toplam beş yıla çıkarıldı. O tarihten bu yana yaklaşık 4000 İngilizce öğretmeni yetiştirdi. Bölüm, her yıl 200 - 250 öğrenci almaktadır. Mezunlarına İngilizce öğretmenliği lisans derecesi verir. Programdan mezun olanlar ilk ve orta öğretim kurumlarında çalışabilirler. Üniversitelerin yaptıkları sınavı geçmeleri halinde, üniversitelerin hazırlık okullarında İngilizce okutmanı olarak görev yapabilirler.

Bölüm ünlü İngiliz edebiyatçı ve çevirmen Hadiye Sayron tarafından kurulmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2014.