Gaspar de Lemos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gaspar de Lemos (15. yüzyıl) Portekizli bir kaşif ve Brezilya'ya gelen Pedro Álvares Cabral'ın filosunun ikmal gemisinin kaptanıydı. Gaspar de Lemos, keşif haberleriyle Portekiz'e geri gönderildi ve Santarém Vikontu tarafından Atlantik Okyanusu'ndaki Fernando de Noronha takımadasını keşfettiği kabul edildi.

Gaspar de Lemos'un gemisi

Kişisel yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaspar de Lemos'un arması

Gaspar de Lemos'un yaşamı hakkında çok az şey biliniyor. Aslen Galiza Krallığı'ndan olan, ama IV. Afonso'nun (1325-1357) hükümdarlığı sırasında Portekiz'e gelen Morgada ailesinden geldiği varsayılmaktadır. Yeni dünyanın keşfine katıldıktan sonra Avrupa'ya döndüğünde, Gaspar de Lemos adı tarihsel kayıtlardan kaybolur, ancak daha sonra 1536 ile 1537 arasında Hindistan'da Martim Afonso de Sousa'nın hizmetinde yeniden ortaya çıkar. Daha fazla bilgi bulunamamıştır.

Keşifler ve Seferler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaspar de Lemos, Pedro Álvares Cabral'ın filosundan bir tedarik gemisinin komutanıydı. Cabral, yeni dünyayı gördükten sonra Kral I. Manuel'in onun varlığını bilmesini sağlamak için Gaspar'ı Portekiz'e dönmesi için seçti. Lemos, Pedro Vaz de Caminha'nın Brezilya'nın "keşfini" bildiren mektubunu getirerek Portekiz'e döndü.

Bu keşif gezisi aşağıdakilerle bilinir:

  • Fernando de Noronha takımadasının keşfi
  • Bay of All Saints adını verdiği koyun 1 Kasım 1501'de keşfi
  • 1 Ocak 1502'de nehir sandığı ve Rio de Janeiro adını verdiği Guanabara Körfezi'nin keşfi
  • 22 Ocak 1502'de São Vicente adasının keşfi.

Brezilya'nın Keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

Florentine Amerigo Vespucci, 18 Mayıs 1499'da Cadiz'den yola çıkan dört yelkenli gemisiyle Kanarya Adaları'nda mola verdi ve yirmi dört gün sonra bugünkü Guyana kıyılarına ulaştı. Burada ikiye ayrıldılar: Hojeda ve dümenci Juan de la Cosa, ikisi, Columbus tarafından halihazırda görülen kıyıları tanımak için kuzeye yöneldi; ikisi, Vespucci'nin komutası altında, Ptolemy tarafından 9° güney enlemine yerleştirilen efsanevi Capo Cattigare burnunu aramak için öğle vakti döndü ve bunun ötesinde Sinus Magnus'a ulaşmaya çalıştı. Bu yolculukta Vespucci, Vincenzo Yáñez Pinzón'dan altı ay önce, Amazon nehrinin onlarca mil yükseldiğini ve önce batıda Ekvator'u kestikten sonra 6° güney enleminin ötesine geçtiğini keşfetti. Demek ki Pedro Álvares Cabral'dan birkaç ay önce Brezilya'yı keşfeden resmi olarak Amerigo Vespucci idi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Asya Keşfi

Notlar