García López de Cárdenas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
García López de Cárdenas
García López de Cárdenas Büyük Kanyon'u keşfediyor, 1540. (Augusto Ferrer-Dalmau resmedildi, 21. yy)
Doğumy. 1500
Llerena, Badajoz, Kastilya Krallığı
Ölümbilinmiyor
bilinmiyor
Milliyetİspanyol
MeslekConquistador
Tanınma nedeniBüyük Kanyon'un keşfi


García López de Cárdenas y Figueroa, Büyük Kanyon'u gören ilk Avrupalı olan İspanyol bir konkistadordu.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cárdenas, La Puebla del Maestre'nin 1. Kontu Alonso de Cárdenas ve eşi Maria García Osorio'nun ikinci oğlu olarak Kastilya Krallığı'ndaki Llerena'da doğdu. Caravaca'nın Encomiendador'uydu.

López de Cárdenas, Francisco Vázquez de Coronado'nun maceralarına katılan bir konkistadordu. Pedro de Tovar liderliğindeki biri de dahil olmak üzere keşif gezileri, Cíbola'nın (Zuñi) kuzeyinde büyük bir nehir olduğuna yönelik haberler duymuştu. Cárdenas, Eylül 1540'ta Cíbola'da konuşlanmış general tarafından böyle bir nehri bulma ve 80 gün içinde geri dönme göreviyle gönderildi. Pedro de Sotomayor, olayı bir cronista olarak kaydetmek için ona eşlik etti. Kuzey yönünde yaklaşık yirmi gün yürüdükten sonra başarılı oldu; ancak grubu, konumlarından aşağıda tamamen düşey mesafe nedeniyle nehre (bu, Tizon Nehri adını verdikleri şimdiki Colorado Nehri'ydi) ulaşmakta zorluklarla karşılaştı. Büyük Kanyon'un güney Kenarında duruyorlardı. Suya inmek için birkaç gün süren başarısız girişimlerden sonra (adamları susuzluk çekiyordu), ekibi Cíbola'ya geri dönmek zorunda kaldı.

Cárdenas, acımasız Tiguex Savaşı'ndaki rolü nedeniyle Coronado Seferi'nin daha sonra savaş suçlarından mahkum olan tek üyesiydi.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Herrick, Dennis. (2013) Winter of the Metal People: The Untold Story of America's First Indian War. Mechanicsburg, PA: Sunbury Press, 240.
  • Winship, George Parker. (1990) The Journey of Coronado, 1540-1542 (Amerikan Tarihinde Fulcrum Serisi) . P. 12.1-55591-066-1 .