İçeriğe atla

Gürkaynak, Akçadağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.18, 10 Haziran 2016 tarihinde 212.174.188.214 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17192693 numaralı sürüm (→‎Sosyo-Ekonomik Yapı: Etno-dinsel yapı konusunda sürekli olarak "Türkmen-Alevi" vurgusu yapan arkadaşa burdan selam eder; köydeki yaşlılarla gidip Türkçe konuşmasını öneririm.)
Gürkaynak
Köy
Gürkaynak'ın konumu
Gürkaynak'ın konumu
Türkiye üzerinde Gürkaynak
Gürkaynak
Gürkaynak
Gürkaynak'ın Türkiye'deki konumu
Ülke Türkiye
İlMalatya
KöyGürkaynak
Nüfus
 (2000)
 • Toplam267
Zaman dilimiUTC+2 (DAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+3 (DAZD)
Posta kodu
44000
Alan kodu422
Resmî site
[1]

Gürkaynak, eski adı Kelân, Malatya ilinin Akçadağ İlçesine bağlı köy. Eski idari yapıya göre nahiye (bucak) olan Kürecik'e bağlıdır. Malatya'nın büyükşehir olmasından sonra mahalle olmuştur.

Tarihçe

Coğrafya

Malatya'nın batısında, Malatya-Kayseri-Ankara karayolu üzerinde olup, Malatya'ya uzaklığı 53 km'dir. Köy, dağlık bir alandadır. Hemen batısındaki Karahan Geçidi'nin rakımı 1800 m.dir.

Nüfus

Köy nüfusu:[1]

Sosyo-Ekonomik Yapı

Etnik-dinsel yapı, Kürecik yöresinde olduğu gibi Kürt-Alevidir. Köyün şimdiki yapısı ile 500 yılı geçkin bir süredir burada yerleşik olduğuna dair kanıtlar güçlüdür. Daha öncesine dair ise ortak etnik ve dinsel yapıdan kaynaklı olarak Dersim yöresinden geldikleri, bazı araştırmalara göre de Suriye'nin kuzey bölgelerinden buraya geldikleri yönündedir.

Köyde kayısı başta olmak üzere, yöreye özgü olan Çavuş Armudu ve kısmen de elma yetiştirilmektedir. Köyün temel geçim kaynağı tarım (kayısıcılık) ve hayvancılık (son yıllarda tamamen bitme noktasına gelmiştir) olmakla birlikte; çoğunlukla köy dışından, özellikle de başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya ve yine başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine (Adana, Gaziantep, Mersin, İzmir, Ankara) yerleşmiş köylülerin köyde kalan yakınlarına sağladığı destek daha önemli bir boyuttadır. Köy, yaklaşık 80-100 haneli olup, köyde sürekli kalan hane sayısı 40-50 civarındadır, ki bu hanelerde de genellikle yaşlı kesimler kalmaktadır. Bunların da geçim kaynağı kırsal ekonomiden çok yurtdışındaki veya büyük kentlerdeki yakınlarının sağladığı yardımlardır. Köy, yüksek bir okuma-yazma oranına sahip olup, üniversiteli oranı da oldukça yüksektir.

Altyapı bilgileri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Yerelnet, Gürkaynak

Dış bağlantılar

Şablon:Portal