Güntaç Aktan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güntaç Aktan (1945, Kayseri - 6 Ekim 2014, Ankara), Türk gazeteci, televizyon programcısı ve eski TRT muhabiridir.

Ortaöğrenimini Kayseri'de tamamladı. Lise son sınıfta tek dersten beklemeye kalınca, bu bir yıllık boşta kalış hayatının dönüm noktası oldu, yerel Emel gazetesinde muhabir olarak gazeteciliğe başladı.

Başkentte İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde eğitimini sürdürürken de gazetecilik faaliyetlerine devam etti. Mesleğini, üniversite sınavları için gittiği Ankara’da Medeniyet Gazetesinde sürdüren Aktan, İzmir'de askerlik görevini yaptığı sırada TRT'nin sınavlarına katıldı. Askerlik görevinden sonra 1973'te TRT'deki görevine başladı.

12 Eylül Darbesi'ne kadar televizyonda tren kazası, uçak kazası, heyelan, deprem haberlerinin peşinde koştu; müdahale' sürecini bizzat yaşadı. TRT’nin çeşitli kademelerinde görev yapan Aktan, daha sonra Televizyon Haberler Müdür Yardımcısı ve ardından TRT 2 Haber Müdür Yardımcısı oldu; 2008'de emekliye ayrıldı.[1]

TRT ekranlarında 14 yıl yayımlanan Anadolu'dan Görünüm programı ile adını duyuran Gazeteci Güntaç Aktan; 6 Ekim 2014'te Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında öldü, Cebeci Asri Mezarlığı`na defnedildi.[2]

OHAL dönemi başlamış zamanın OHAL valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun isteği ile bir program yapılması TRT’ye bildirilmiş ve1987'den itibaren TRT'de yayınlanmaya başlayan Anadolu'dan Görünüm[3] haber programını hazırlayıp sunan Güntaç Aktan, OHAL zamanında bölgeden yaptığı canlı yayınlarla kesintisiz 14 yıl boyunca ekranlarda programı sunarak ses getirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.