Gündüzlü, Yakakent

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.40, 3 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17782431 numaralı sürüm (Vikipedi:Anlam ayrımı gereği kaldırıldı AWB ile)
Gündüzlü
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeYakakent
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam332
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55810

Gündüzlü, Samsun ilinin Yakakent ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Gündüzlü adı: Moğolların Kösedağ Savaşı'ndan sonra (1243) Selçukluları yenip ardından 1277’de Anadolu’nun önemli bir kısmına hakim olmaları üzerine, Moğollara karşı Anadolu’yu savunan tek unsur olan Türkmenlerden bir kısmı, Moğol baskılarına dayanamayıp Suriye’ye (Gazze’den Antakya ve Diyarba-kır’a kadar uzanan saha ile Suriye sahillerine) 40.000 çadır nüfusla göç ederek Memlukler’e sığındı. Bu Türkmenler burada da Boz-ok ve Üç-ok teşkilatlarını yaşattılar. Bozoklar’ın başında ise Avşarlar vardı. Onlar, üç obaya ayrılıyordu ve bunlardan biri de (diğerleri Halep’te Kutbeği-Oğulları idaresindeki Afşarlar ve Antep’te Köpek-Oğulları idi) Amik ovasında bulunan Gündüz-Oğulları idi. Gündüzlüler, diğer Türkmen boylarıyla beraber 14 ve 15. asırlarda bölgede Osmanlı-Akkoyunlu-Memluk devletleri arasındaki çekişmelerde ve Dulkadır Beyliği ile Ramazan-Oğulları bünyesinde yoğun olarak faaliyet göstermiştir. Osmanlıların Çukurova’yı istilası sırasında Osmanlı hakimiyetini kabul etmeyen Türkmenler ve Avşarlar yapılan savaşta yenildi. Bundan sonra Gündüzlülerin çoğunluğu liderleri Mansur Bey Afşar idaresinde İran’a gitmiştir. Yerinde kalanlar ise Antakya’dan Konya’ya kadar uzanan sahada yayılmıştır. Antakya’da kalan Gündüzlüler ise daha sonra Anadolu’da faaliyetlerde bulunmuş ve devlet tarafından iskana tabi tutulmuştur. Boz-Ulus, Yeni-İl ve İç-El Türkmenleri arasında da Gündüzlü Avşarı bulunmaktaydı. Onlardan bazı gruplar Batı Anadolu’ya doğru yayılarak burada da yerleşmiştir[2].

Coğrafya

Samsun iline 102 km, Yakakent ilçesine 20 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 332
1997 297

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

  1. ^ http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=258862
  2. ^ Adnan Menderes KAYA - Avşar Türkmenleri kitabı

Dış bağlantılar

Şablon:Portal