Göktuğ (füze)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(GÖKTUĞ sayfasından yönlendirildi)
GÖKTUĞ

GÖKTUĞ
Çeşidi Havadan havaya füze
Uyruğu  Türkiye
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı TÜBİTAK-SAGE
Tasarlandığı tarih 2013 - Devam ediyor
Üretildiği tarih 2018
Çeşitleri Gökdoğan, Bozdoğan

GÖKTUĞ, Türk Hava Kuvvetleri'nin havadan havaya füze gereksinimini yerli ve millî imkânlarla karşılamak ve hâlihazırda Türk Hava Kuvvetleri'nin bu gereksinimini karşılamakta olan Amerikan üretimi AIM-9 Sidewinder (görüş-içi) ve AIM-120 AMRAAM (görüş-ötesi) füzelerinden oluşan AIM havadan havaya füze ailesinin yerini almak amacıyla Türkiye tarafından 2013 yılında geliştirilmesine başlanan bir havadan havaya füze ailesidir. Bu füze ailesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmekte olup kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlığa (IIR) sahip görüş-içi (kısa menzilli) Bozdoğan (füze) ve aktif radar güdümlü görüş-ötesi (orta menzilli) Gökdoğan (füze) olmak üzere iki çeşit füzeden oluşmaktadır. Her iki füze de 2020 itibarıyla yer testlerinin tamamını başarıyla geçerken[1] Bozdoğan füzesi 7 Nisan 2021'de 401. Test Filo tarafından gerçekleştirilen havada canlı hedefe atış testini de başarıyla geçmiştir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıftaki füzeler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alemdar, Ahmet (14 Ocak 2021). "Yerli GÖKTUĞ Hava-Hava Füzesinin atışlı testleri 2021'de tamamlanıyor". DefenceTurk. 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 
  2. ^ "Türkiye'nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan'ın 2022'de TSK envanterine girmesi hedefleniyor". www.aa.com.tr. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]