Fumetto Nero

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fumetto Nero (İtalyanca "kara çizgi roman"), İtalya'da Diabolik karakterinin yaratılmasıyla (1962) doğan bir İtalyan çizgi roman alt türüdür.

Fumetto Nero kahramanları geleneksel kahramanlardan çok birer anti-kahraman veya kötü adamdır. Diabolik'in kendisi de çok gevşek bir şekilde Fransız Fantômas karakterine dayanıyordu. Diabolik'in açtığı yolu takip eden sonraki ana karakterlerin hepsinde bir saygı duruşu olarak, genellikle isimlerinde bir K harfi bulunur.

Diabolik sonrası, 60'ların ikinci yarısında İtalya'da yeni üretilen hemen hemen her çizgi roman karanlık bir atmosferle ve bir o kadar karanlık ana karakterle ortaya çıkıyordu. Fumetto Nero akımından İtalya'da yoğun şekilde tüketilen erotik fotoromanlar bile etkilendi. Bu etkileşimden ortaya, iskelet kostümüyle suç dünyasını karıştıran ve gördüğü her güzel kadına zorla sahip olan bir suçluyu merkezine almış sado-erotik fotoroman; The Killing çıktı.[1] Diabolik'in pornografiyle buluştuğu nokta olan The Killing, İtalya’dan sonra daha birçok ülkede yayınlanmaya başladı. Bu ülkelerden biri olan Türkiye'de orijinal ve yerli üretim çizgi romanlar yayınlandı, Killing/Kilink adıyla çeşitli yarı erotik macera filmleri çekildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yılmaztürk, Ozan Cem (17 Şubat 2017). "Fumetti'den Yeşilçam'a Kötü Adam Transferi - KİLİNK Filmleri". Geek Yapar!. 22 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2023.