Frine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Phryne at the Poseidonia in Eleusis - Henryk Siemiradzki, c. 1889. Phryne, denize adım atmaya hazırlanırken çıplak olarak gösterilir.

Phryne (/ˈfrni/; Eski Yunanca: Φρύνη) (doğum c. 371) MÖ dördüncü yüzyılda yaşayan bir Antik Yunan fahişesiydi (hetaira). En çok, hatip Hypereides tarafından savunulduğu dinsizlik davasıyla tanınır.

Phryne'nin gerçek adı Mnesarete (Μνησαρέτη, "erdem anısına") idi, ancak sarımsı teninden dolayı Phrinē ("kurbağa") olarak adlandırıldı. Bu, diğer fahişelere de sıklıkla verilen bir takma addı. Böotya bölgesinde bulunan Thespiae şehrinde Epicles'in kızı olarak doğdu, ancak Atina'da yaşadı. Doğum ve ölüm tarihleri tam olarak bilinmemekle birlikte, İstefe'nin Thespiae'yi yerle bir ettiği ve sakinlerini kovduğu yıl olan M.Ö 371 yılında dünyaya gelmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şöhret[değiştir | kaynağı değiştir]

Athenaeus, Phryne hakkında birçok anekdot sunar. Güzelliğini över, Eleusinia ve Poseidonia festivalleri sırasında saçlarını saldığını ve çıplak denize adım attığını yazar. Bu, ressam Apelles'e ünlü Afrodit Anadyomene resmini çizmesi için ilham vermiş olmalıdır. Söylendiğine göre, sevgilisi olan heykeltıraş Praksiteles, Knidos Afroditi (antik Yunan'da bir kadının ilk çıplak heykeli) heykeli için onu model olarak kullanmıştır.[1]

Athenaeus'a göre, Praksiteles onun için iki heykel daha yaptı: Thespiae tapınağında kutsanan bir Eros heykeli ve som altından yapılmış ve Delphi tapınağında kutsanan Phryne'nin bir heykeli.

Athenaeus'a göre Phryne o kadar zengindi ki, M.Ö 336'da Büyük İskender tarafından yıkılan Thebes surlarının yeniden inşası için finansman sağlama teklifinde bulundu. (Surun üzerine "İskender tarafından yıkıldı, fahişe Phryne tarafından restore edildi" ibaresinin yazılması şartıyla.)

Duruşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Phryne before the AreopagusJean-Léon Gérôme, c. 1861
Phryne, José Frappa tarafından. Phryne jürinin önünde göğüslerini açmış olarak tasvir edilmiştir.

Phryne'nin hayatındaki en bilinen olay onun yargılanmasıdır. Athenaeus, bir ölüm cezası nedeniyle yargılandığını ve aşıklarından biri olan hatip Hypereides tarafından savunulduğunu yazar. Athenaeus suçlamanın niteliğini belirtmez, ancak Pseudo-Plutarch onun dinsizlikle suçlandığını yazar. Diodorus Periegetes göre dava için konuşma Lampsakoslu Anaximenes tarafından yazılmıştır. Karar aleyhte çıkacakmış gibi göründüğünde Hypereides, Phryne'nin cübbesini çıkardı ve yargıçların ona merhamet göstermesini sağlamak için göğüslerini açtı. Güzelliği, yargıçlara batıl bir korku aşıladı, kendilerini "Afrodit'in bir peygamberi ve rahibesini" ölüme mahkum etmeye ikna edemediler. Acıdıkları için onu beraat ettirmeye karar verdiler.

Bununla birlikte Athenaeus, Posidippus'un Ephesia'sında duruşmanın başka bir versiyonuna dair söylentiyi aktarır. Phryne'nin her jüri üyesinin elini sıkarak ve ağlayarak gözyaşlarıyla hayatı için yalvardığını tanımlar. Craig Cooper, Posidippus hikâyesinin gerçek versiyon olduğunu ve Phryne'nin duruşması sırasında mahkeme önünde göğüslerini asla açmadığını savunuyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Women and Girls in Classical Greek Religion. 2002. s. 195.