Friedrich Schlemm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Friedrich Schlemm
Friedrich Schlemm
Doğum11 Aralık 1795(1795-12-11)
Salzgitter
Ölüm27 Mayıs 1858 (62 yaşında)
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıAnatomi
Çalıştığı kurumlarUniversity of Berlin

Friedrich Schlemm (11 Aralık 1795 - 27 Mayıs 1858), Berlin Üniversitesi'nde Alman anatomi profesörüydü.

Salzgitter'de doğdu. Ailesinin eğitimini sağlayacak maddi gücü olmadığı için bir berber-cerrahın yanına çırak olarak verildi.Bu ona Anatomi-Cerrahi Enstitüsü'nde anatomi ve cerrahi eğitimi alma fırsatı verdi. 1821'de tıp doktorasını Berlin Üniversitesi'nden aldı ve 1823'te üniversitede prosektör oldu.1829'da extraordinaryus profesör ve 1833'te ordinaryüs profesör unvanını aldı.

Friedrich Schlemm tarafından hazırlanan titizlikle ayrılmış arterlere sahip kafatası. Berlin Üniversitesi Anatomi Merkezi'nde (2008) gösterildi.

Son zamanlarda keşfedilen arşiv kaynakları, Haziran 1816'da Schlemm ve bir öğrencinin,enstitüye getirmek ve raşitizmin kadın kemikleri üzerindeki etkilerini incelemek için Braunschweig kilise bahçesinde gece geç saatlerde ölen bir kadının cesedini çaldıklarını göstermektedir. Bu suçtan dolayı 4 hafta hapis cezasına çarptırıldılar.Ardından Schlemm,Braunschweig'den ayrıldı ve Berlin'de düşük rütbeli bir ordu cerrahı olarak iş buldu. Berlin Anatomi Enstitüsü Müdürü Profesör Rudolphi, Schlemm'in anatomik diseksiyondaki el becerisini not etti ve kariyerini destekledi. Sonunda 1833'te Schlemm anatomi profesörü oldu ve 25 yılını Berlin'de geçirerek öğrenci eğitimine ve cerrah yetiştirmeye odaklandı.Tarihsel arka planı büyük ölçüde eksik olduğundan, Schlemm'in mezar soygunu yalnız bir örnek mi yoksa 19. yüzyılın başlarında Almanya'da kadavra elde etmek için daha yaygın bir yöntem olup olmadığına karar vermek güçtür.

Schlemm, kadavralar üzerindeki yaptığı patoloji çalışmaları ile biliniyordu.1830'da yazdığı tezi Arteriarum capitis superficialum icon nova'da gözde keşfettiği korneal sinirlerini tanımlamıştır. Günümüzde gözdeki ön kamaradan aköz hümörü toplayıp kan dolaşımına ileten Schlemm kanalı ile tanınmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]