Friedrich Hölderlin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Friedrich Hölderlin
Doğum20 Mart 1770(1770-03-20)
Lauffen am Neckar, Herzogtum Württemberg, Almanya
Ölüm07 Haziran 1843 (73 yaşında)
Tübingen, Königreich Württemberg, Almanya
MeslekŞair
MilliyetAlman
Edebî akımKlasisizm, Romantizm

Johann Christian Friedrich Hölderlin (d. 20 Mart 1770 Lauffen am Neckar; ö. 7 Haziran 1843 Tübingen), Alman lirik şair. Friedrich Hölderlin klasik çağın ve romantizmin en önemli temsilcilerindendir.

Alman şair Johann Christian Friedrich Hölderlin, 20 Mart 1770'te Lauffen am Neckar'de doğdu, 7 Haziran 1843'te Tübingen'de öldü. Küçük yaşlarda babasını, büyükbabasını ve kardeşlerini yitirdi, bu ölümler Hölderlin'i çok etkiledi. Geriye sadece annesi ve anneannesi kaldı. Annesi, Hölderlin için çok önemliydi. Annesi Johanna Christianna Gock oğlunu inançlı bir rahip olarak yetiştirmek istedi ve manastır okuluna giriş sınavlarına hazırlanması için onu dini bir okula gönderdi. Hölderlin aldığı eğitimler sayesinde, 12 yaşındayken Yunanca, İbranice ve Latince konuşabiliyor, aynı zamanda piyano çalabiliyordu. 14 yaşındayken dini okuldan uzaklaşmak ister ve hocası Nathanel Köstlin'e akıl sağlığından ve dini durumundan endişe ettiğini belirten bir mektup yazar. buna rağmen aynı yıl dini okula tekrar girer ve dini eğitimine devam eder. Burada, Maulbronn Manastırı'nda Luise Nast'a aşık olur.

Tübingen Manastırı'nda dinbilim, Jena Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Hölderlin şiirlerini Schiller ve Goethe'ye gösterdi; fakat, Goethe şiirlerini beğenmeyince müthiş bir düş kırıklığı yaşadı. Özel ders vererek yaşamını kazandı. Bordeaux'a gittiğinde sevdiği kadının öldüğü öğrenince ruhsal bozukluklar yaşamaya başladı. Stuttgart dönüşünde hükûmet doktoru saldırganlık belirtileri saptadığından zorla Tübingen'e gönderdi. Çıldırdığı kesinleşince, yaşamının kalanını Neckar ırmağı kıyısında, gözetimine verildiği bir marangoz ailesinin evindeki kulede geçirdi. Tanrı'nın, doğanın ve insanın bir sayıldığı zamanlara geri dönmeyi istemiş, şairin Tanrı ile insanlar arasında bir köprü niteliği taşıdığına inanmıştır. Hölderlin'in şiiri şiirsel güzelliği felsefi derinlikte birleştirir.Ekmek ve Şarap (1800-1801) yeniden düzenlenmesi ölümünden sonra 1894'te yapılmıştır. Patmos gibi klasik güfte ve ağıtları, eski Yunan stilini ve ruhunu canlandırmıştır.