Fransa futbol şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ligue 1 şampiyonları listesi
Ülke Fransa
Konfederasyon UEFA
Açılış sezonu 1893-1894
Takım sayısı 20
Son şampiyon Paris Saint-Germain
(7. kez)
En başarılı takım Marseille
Saint-Étienne
(10'ar kez)

Fransa futbol şampiyonları listesi, Fransa'daki en üst düzey futbol ligi olan Ligue 1'de şampiyon olan takımların yer aldığı listedir.

Şampiyon takımların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Amatör dönemi (1893-1929)[değiştir | kaynağı değiştir]

1895-96 champions Club Français, pictured here in 1898
1918-19 champions Le Havre, pictured playing against CA Paris in 1920
1926-27 champions CA Paris, pictured at the end of the following season
Yıl[1] Kazanan İkinci Üçüncü
1893-94 Standard Athletic Club (1) The White Rovers -
1894-95 Standard Athletic Club (2) The White Rovers -
1895-96 Club Français (1) The White Rovers -
1896-97 Standard Athletic Club (3) The White Rovers -
1897-98 Standard Athletic Club (4) Club Français -
1898-99 Le Havre (1) Club Français -
1899-1900 Le Havre (2) Club Français -
1900-01 Standard Athletic Club (5) Le Havre -
1901-02 Roubaix (1) RCF Paris -
1902-03 Roubaix (2) RCF Paris -
1903-04 Roubaix (3) Suisse Paris -
1904-05 Gallia Club Paris (1) Roubaix -
1905-06 Roubaix (4) CA Paris -
1906-07 RCF Paris (1) Roubaix -
1907-08 Roubaix (5) RCF Paris -
1908-09 Helvétique Marseille (1) CA Paris -
1909-10 US Tourcoing (1) Helvétique Marseille -
1910-11 Helvétique Marseille (2) RCF Paris -
1911-12 Saint-Raphaël (1) AS Française -
1912-13 Helvétique Marseille (3) Rouen -
1913-14 Olympique Lillois (1) Sète -
1914-18
I. Dünya Savaşı nedeniyle askıya alındı
1918-19 Le Havre (3) Marseille -
1919-26
Oynanmadı
1926-27 CA Paris (1) Amiens AC Marseille
1927-28 Stade Français (1)[nb 1] US Tourcoing -
1928-29 Marseille (1)[nb 2] Club Français -
1929-32
Oynanmadı

Profesyonel dönem (1932-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Alain Giresse played on the Bordeaux teams that won back-to-back titles in 1983-84 and 1984-85.
A middle-aged man wearing a white shirt, black shorts and white trainers, standing on a grass field.
Paul Le Guen managed Lyon to three league titles.
A middle aged man, wearing a dark blue top
Laurent Blanc led Bordeaux to their first league title of the millennium in 2008-09.
Didier Deschamps played on two of Marseille's ten championship winning teams and also managed the club to one league title.
Yıl Kazanan[6][7][8] İkinci Üçüncü
1932-33 Olympique lillois (2) Cannes -
1933-34 Sète (1) Fives Marseille
1934-35 Sochaux (1) Strasbourg RCF Paris
1935-36 RCF Paris (2) Lille Strasbourg
1936-37 Marseille (2) Sochaux RCF Paris
1937-38 Sochaux (2) Marseille Sète
1938-39 Sète (2) Marseille RCF Paris
1939-45
Suspended due to World War II
1945-46 Lille (1) Saint-Étienne RC Roubaix
1946-47 Roubaix-Tourcoing (1) Reims Strasbourg
1947-48 Marseille (3) Lille Reims
1948-49 Reims (1) Lille Marseille
1949-50 Bordeaux (1) Lille Reims
1950-51 Nice (1) Lille Le Havre
1951-52 Nice (2) Bordeaux Lille
1952-53 Reims (2) Sochaux Bordeaux
1953-54 Lille (2) Reims Bordeaux
1954-55 Reims (3) Toulouse Lens
1955-56 Nice (3) Lens Monaco
1956-57 Saint-Étienne (1) Lens Reims
1957-58 Reims (4) Nîmes Monaco
1958-59 Nice (4) Nîmes RCF Paris
1959-60 Reims (5) Nîmes RCF Paris
1960-61 Monaco (1) RCF Paris Reims
1961-62 Reims (6) RCF Paris Nîmes
1962-63 Monaco (2) Reims Sedan
1963-64 Saint-Étienne (2) Monaco Lens
1964-65 Nantes (1) Bordeaux Valenciennes
1965-66 Nantes (2) Bordeaux Valenciennes
1966-67 Saint-Étienne (3) Nantes Angers
1967-68 Saint-Étienne (4) Nice Sochaux
1968-69 Saint-Étienne (5) Bordeaux Metz
1969-70 Saint-Étienne (6) Marseille Sedan
1970-71 Marseille (4) Saint-Étienne Nantes
1971-72 Marseille (5) Nîmes Sochaux
1972-73 Nantes (3) Nice Marseille
1973-74 Saint-Étienne (7) Nantes Lyon
1974-75 Saint-Étienne (8) Marseille Lyon
1975-76 Saint-Étienne (9) Nice Sochaux
1976-77 Nantes (4) Lens Bastia
1977-78 Monaco (3) Nantes Strasbourg
1978-79 Strasbourg (1) Nantes Saint-Étienne
1979-80 Nantes (5) Sochaux Saint-Étienne
1980-81 Saint-Étienne (10) Nantes Bordeaux
1981-82 Monaco (4) Saint-Étienne Sochaux
1982-83 Nantes (6) Bordeaux Paris Saint-Germain
1983-84 Bordeaux (2) Monaco Auxerre
1984-85 Bordeaux (3) Nantes Monaco
1985-86 Paris Saint-Germain (1) Nantes Bordeaux
1986-87 Bordeaux (4) Marseille Toulouse
1987-88 Monaco (5) Bordeaux Montpellier
1988-89 Marseille (6) Paris Saint-Germain Monaco
1989-90 Marseille (7) Bordeaux Monaco
1990-91 Marseille (8) Monaco Auxerre
1991-92 Marseille (9) Monaco Paris Saint-Germain
1992-93 - [nb 3] Paris Saint-Germain Monaco
1993-94 Paris Saint-Germain (2) Marseille Auxerre
1994-95 Nantes (7) Lyon Paris Saint-Germain
1995-96 Auxerre (1) Paris Saint-Germain Monaco
1996-97 Monaco (6) Paris Saint-Germain Nantes
1997-98 Lens (1) Metz Monaco
1998-99 Bordeaux (5) Marseille Lyon
1999-2000 Monaco (7) Paris Saint-Germain Lyon
2000-01 Nantes (8) Lyon Lille
2001-02 Lyon (1) Lens Auxerre
2002-03 Lyon (2) Monaco Marseille
2003-04 Lyon (3) Paris Saint-Germain Monaco
2004-05 Lyon (4) Lille Monaco
2005-06 Lyon (5) Bordeaux Lille
2006-07 Lyon (6) Marseille Toulouse
2007-08 Lyon (7) Bordeaux Marseille
2008-09 Bordeaux (6) Marseille Lyon
2009-10 Marseille (10) Lyon Auxerre
2010-11 Lille (3) Marseille Lyon
2011-12 Montpellier (1) Paris Saint-Germain Lille
2012-13 Paris Saint-Germain (3) Marseille Lyon
2013-14 Paris Saint-Germain (4) Monaco Lille
2014-15 Paris Saint-Germain (5) Lyon Monaco
2015-16 Paris Saint-Germain (6) Lyon Monaco
2016-17 Monaco (8) Paris Saint-Germain Nice
2017-18 Paris Saint-Germain (7) Monaco Lyon

Performans[değiştir | kaynağı değiştir]

Amatör ve profesyonel dönemlerde kulüp performansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Georges Bereta won six league titles while playing for Saint-Étienne.
Juninho Pernambucano won seven straight league titles with Lyon from 2002-2008.
Kulüp Kazanan İkinci Kazandığı yıl İkincilik yılı
Marseille
10
12
1928-29, 1936-37, 1947-48, 1970-71, 1971-72, 1988-89, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 2009-10 1918-19, 1937-38, 1938-39, 1969-70, 1974-75, 1986-87, 1993-94, 1998-99, 2006-07, 2008-09, 2010-11, 2012-13
Saint-Étienne
10
3
1956-57, 1963-64, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1980-81 1945-46, 1970-71, 1981-82
Monaco
8
7
1960-61, 1962-63, 1977-78, 1981-82, 1987-88, 1996-97, 1999-00, 2016-17 1963-64, 1983-84, 1990-91, 1991-92, 2002-03, 2013-14, 2017-18
Nantes
8
7
1964-65, 1965-66, 1972-73, 1976-77, 1979-80, 1982-83, 1994-95, 2000-01 1966-67, 1973-74, 1977-78, 1978-79, 1980-81, 1984-85, 1985-86
Paris Saint-Germain
7
8
1985-86, 1993-94, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2017-18 1988-89, 1992-93, 1995-96, 1996-97, 1999-2000, 2003-04, 2011-12, 2016-17
Lyon
7
5
2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08 1994-95, 2000-01, 2009-10, 2014-15, 2015-16
Bordeaux
6
9
1949-50, 1983-84, 1984-85, 1986-87, 1998-99, 2008-09 1951-52, 1964-65, 1965-66, 1968-69, 1982-83, 1987-88, 1989-90, 2005-06, 2007-08
Reims
6
3
1948-49, 1952-53, 1954-55, 1957-58, 1959-60, 1961-62 1946-47, 1953-54, 1962-63
Lille
5
6
1913-14, 1932-33, 1945-46, 1953-54, 2010-11 1935-36, 1947-48, 1948-49, 1949-50, 1950-51, 2004-05
Roubaix
5
2
1901-02, 1902-03, 1903-04, 1905-06, 1907-08 1904-05, 1906-07
Standard Athletic Club
5
-
1893-94, 1894-95, 1896-97, 1897-98, 1900-01
Nice
4
3
1950-51, 1951-52, 1955-56, 1958-59 1967-68, 1972-73, 1975-76
Helvétique Marseille
3
1
1908-09, 1910-11, 1912-13 1909-10
Le Havre
3
1
1898-99, 1899-00, 1918-19 1900-01
RC Paris
2
7
1906-07, 1935-36 1901-02, 1902-03, 1905-06, 1907-08, 1910-11, 1960-61, 1961-62
Sochaux
2
3
1934-35, 1937-38 1936-37, 1952-53, 1979-80
Sète
2
1
1933-34, 1938-39 1913-14
Club Français
1
4
1895-96 1897-98, 1898-99, 1899-1900, 1928-29
Lens
1
4
1997-98 1955-56, 1956-57, 1976-77, 2001-02
CA Paris
1
2
1926-27 1905-06, 1908-09
US Tourcoing
1
1
1909-10 1927-28
Strasbourg
1
1
1978-79 1934-35
Gallia Club Paris
1
-
1904-05
Saint-Raphaël
1
-
1911-12
Stade Français
1
-
1927-28
Roubaix-Tourcoing
1
-
1946-47
Auxerre
1
-
1995-96
Montpellier
1
-
2011-12
The White Rovers
-
4
1893-94, 1894-95, 1895-96, 1896-97
Nîmes
-
4
1957-58, 1958-59, 1959-60, 1971-72
Suisse Paris
-
1
1903-04
AS Française
-
1
1911-12
Rouen
-
1
1912-13
Amiens
-
1
1926-27
Cannes
-
1
1932-33
Fives
-
1
1933-34
Toulouse
-
1
1954-55
Metz
-
1
1997-98

Notlar:

Profesyonel dönemde kulüp performansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Kazanan İkinci Kazandığı yıl
Saint-Étienne
10
3
1956-57, 1963-64, 1966-67, 1967-68, 1968-69, 1969-70, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1980-81
Marseille
9
11
1936-37, 1947-48, 1970-71, 1971-72, 1988-89, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 2009-10
Monaco
8
7
1960-61, 1962-63, 1977-78, 1981-82, 1987-88, 1996-97, 1999-00, 2016-17
Nantes
8
7
1964-65, 1965-66, 1972-73, 1976-77, 1979-80, 1982-83, 1994-95, 2000-01
Paris Saint-Germain
7
8
1985-86, 1993-94, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2017-18
Lyon
7
5
2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08
Bordeaux
6
9
1949-50, 1983-84, 1984-85, 1986-87, 1998-99, 2008-09
Reims
6
3
1948-49, 1952-53, 1954-55, 1957-58, 1959-60, 1961-62
Nice
4
3
1950-51, 1951-52, 1955-56, 1958-59
Lille
3
6
1945-46, 1953-54, 2010-11
Sochaux
2
3
1934-35, 1937-38
Sète
2
-
1933-34, 1938-39
Lens
1
4
1997-98
RCF Paris
1
2
1935-36
Strasbourg
1
1
1978-79
Olympique Lillois
1
-
1932-33
Roubaix-Tourcoing
1
-
1946-47
Auxerre
1
-
1995-96
Montpellier
1
-
2011-12
Nîmes
-
4
-
Cannes
-
1
-
Fives
-
1
-
Toulouse
-
1
-
Metz
-
1
-

Notlar:

Amatör dönemde kulüp performansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Kazanan İkinci Kazandığı yıl
Roubaix
5
2
1901-02, 1902-03, 1903-04, 1905-06, 1907-08
Standard Athletic Club
5
-
1893-94, 1894-95, 1896-97, 1897-98, 1900-01
Helvétique Marseille
3
1
1908-09, 1910-11, 1912-13
Le Havre
3
1
1898-99, 1899-00, 1918-19
Club Français
1
4
1895-96
RCF Paris
1
4
1906-07
CA Paris
1
2
1926-27
US Tourcoing
1
1
1909-10
Marseille
1
1
1928-29
Gallia Club Paris
1
-
1904-05
Saint-Raphaël
1
-
1911-12
Olympique Lillois
1
-
1913-14
Stade Français
1
-
1927-28
The White Rovers
-
4
-
Suisse Paris
-
1
-
AS Française
-
1
-
Rouen
-
1
-
Sète
-
1
-
Amiens
-
1
-

Notlar:

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ For the 1927-28 and 1928-29 seasons, the French Football Federation eliminated the league table format used in the previous season and used a playoff system. No third-place match was held.[2][3][4][5]
  2. ^ For the 1927-28 and 1928-29 seasons, the French Football Federation eliminated the league table format used in the previous season and used a playoff system. No third-place match was held.[2][3][4][5]
  3. ^ Marseille were stripped of their title by the LFP after being found guilty of bribery. No winner was declared for that season.[9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; usfsa_final isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; usfsa_titles isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b "Division d' Excellence: Saison 26-27". Pages Perso Orange. Erişim tarihi: 9 July 2010. 
  4. ^ a b "Division d' Excellence: Saison 27-28". Pages Perso Orange. Erişim tarihi: 9 July 2010. 
  5. ^ a b "Division d' Excellence: Saison 28-29". Pages Perso Orange. Erişim tarihi: 9 July 2010. 
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ligue_palmarès isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  7. ^ "Ligue 1 (ex-D1 jusqu'en 2001-2002)" (Fransızca). French Football Federation. 1 May 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 June 2010. 
  8. ^ "Historique Classments". Ligue 1 (Fransızca). Ligue de Football Professionnel. 17 April 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 June 2010. 
  9. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; tapie_affaires isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; marseille_tapie isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]