Francesco Tullio Altan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Francesco Tullio Altan
Francesco Tullio Altan, Torino 2014 kitap fuarında
Doğum30 Eylül 1942 (81 yaşında)
Treviso, İtalya
Takma adAltan
MeslekÇizgi romancı, karikatürist
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman, Çocuk edebiyatı
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Francesco Tullio Altan ya da takma adıyla Altan (30 Eylül 1942, Treviso), İtalyan çizgi romancı, karikatürist ve hiciv yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Friuli'li antropolog Carlo Tullio-Altan'ın oğlu olan Francesco Tullio Altan, eğitimine Venedik Üniversitesi Mimarlık Enstitüsü'nde başladı ancak tamamlayamadı.[1] Bunun yerine kendini set tasarımcısı ve senaryo yazarı olarak sinema ve televizyona adadı.

1970 yılında Rio de Janeiro'ya taşındı,[1] burada yerel bir gazete tarafından yayınlanan çocuklar için ilk çizgi romanını yarattı. 1974'te çeşitli İtalyan gazeteleri için karikatürist olarak çalışmaya başladı. Aylık linus dergisinde dünyayı yaratmaya çabalayan hazırlıksız bir tanrı olan Trino ve 1978'de Ada karakterlerini yarattı.

1975 yılında İtalya'ya dönüşüyle eşzamanlı olarak, en başarılı ve ünlü karakterlerinden biri olan Pimpa'[1] yarattı. İlk olarak Corriere dei Piccoli dergisinde yayınlanan Küçük Köpek Pimpa'nın maceraları, bir süre sonra çizgi filme dönüşerek sadece İtalya'da RAI tarafından değil, diğer Avrupa ülkelerinde de yayınlanarak büyük bir tanınırlığa kavuştu.

Altan, Pimpa'nın yanı sıra çocuklar için Kika ve Kamillo Kromo (1978) gibi başka karakterler de yarattı. Fonit Cetra tarafından yayınlanan Kamilla Kromo, birçok ödül kazandı ve yine Enzo D'Alò tarafından yönetilen ve müziği Beppe Crovella'ya ait olan bir kısa animasyon filmi çekildi.

Altan, ayrıca komünist metal işçisi Cipputi'nin karikatür serisi ile Kristof Kolomb, Giacomo Casanova ve Assisili Francesco gibi tarihsel kişiliklerin hicivli biyografileri gibi yetişkin izleyicilere yönelik çizgi hikâyeler de yarattı. Ünlü yazar Gianni Rodari'nin bazı kitaplarının çizim ve vinyetlerini de gerçekleştirdi.

Francesco Tullio Altan, L'Espresso, Panorama, linus gibi dergilerle ve son zamanlarda siyasi hiciv karikatürleri çizdiği La Repubblica gazetesiyle onlarca yıldır çalışmaktadır. Genel olarak Altan'ın hiciv karikatürlerinde sıradan insanlar resmedilirken; Giovanni Spadolini, Bettino Craxi ve Silvio Berlusconi gibi birkaçı dışında siyasi figürlere neredeyse hiç rastlanmaz.

Altan ve Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Francesco Tullio Altan'ın Gianni Rodari'nin çocuk kitapları başta olmak üzere, resimlediği pek çok çocuk kitabı Türkçede yayınlanmıştır.

Francesco Tullio Altan'ın 2000 yılında 58 yaşındayken, ünlü İtalyan yazar ve seyyah Paolo Rumiz ve öğretmen Emilio Rigatti ile yaptığı, bisiklet ile Trieste'den İstanbul'a yaptıkları yolculuğu anlatan ve İtalya'da Tre Uomini in Bicicletta (Bisikletli Üç Adam) adıyla yayınlanan kitabı, yayınlandığı dönemde İtalya'nın en çok satan seyahat kitaplarından biri oldu.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Prandi, Marco; Ferrari, Paolo (2014). Guida Al Fumetto Italiano. Bologna: Odoya. s. 24-35. ISBN 8862884621. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Premi Assegnati dall'ANAF dal 1974 al 1991" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  3. ^ "Il Boccaccio a Pennac, Craveri Rumiz e Altan" (İtalyanca). La Repubblica. 24 Temmuz 2017. 15 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2024. 
  4. ^ "Francesco Tullio Altan, Golden Romics of the XXVI edition". Romics (İngilizce). 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024.