Fotokopi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xerox marka bir fotokopi makinesi

Fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Türk Dil Kurumu tarafından tıpkıçekim sözünün uygun bir karşılık olduğu bildirilmektedir. Belgelerin ve diğer görsel görüntülerin kağıt veya plastik film üzerine kopyalarını hızlı ve ucuz bir şekilde yapar.[1] Çoğu modern fotokopi makinesi, xerografi adı verilen bir teknoloji kullanır. Bu, Işığa duyarlı bir fotoreseptör üzerindeki elektrostatik yükleri kullanarak önce toner parçacıklarını (bir toz) bir görüntü biçiminde kağıda çekmek ve sonra aktarmak için kullanılan kuru işlemdir. Toner daha sonra ısı, basınç veya her ikisinin bir kombinasyonu kullanılarak kağıda kaynaştırılır. Fotokopi makineleri ayrıca mürekkep püskürtmeli diğer teknolojileri de kullanabilir, ancak xerografi ofis kopyalama için standarttır.

Ticari xerografik ofis fotokopisi ve yavaş yavaş Verifax, fotostat makinesi, karbon kağıdı, mimeograf makineleri ve diğer çoğaltma makineleri tarafından yapılan kopyaların yerini aldı.

İlk fotokopi makinesini 1938 yılında Chester Carlson tarafından icat edilmiştir. 1960'lı yıllarda Amerikalı Xerox firması tarafından fotokopi makinesi geliştirilmiştir.[2] Günümüzde pek çok fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla belgeyi kopyalama işlemi yapmaktadır. Bu sistemden daha önce; elektrostatik kağıda baskı yapan, sıvı mürekkeple çalışan makinalar vardı. Bugün üretilen dijital makinaların, analog makinalardan farkı, esas olarak görüntüyü tarama yöntemidir.[3]

Fotokopi iş, eğitim ve devlet işlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijital teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotokopinin kullanımı azalsa da fotokopi özellikle devlet işlerinde vazgeçilmezliğini sürdürmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]