Fontanel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.59, 12 Mart 2013 tarihinde Addbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12960469 numaralı sürüm (Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q752693 sayfası üzerinden sağlanan 22 vikilerarası bağlantı taşınıyor)
Yenidoğan kafatasında ön ve arka fontaneller
Yenidoğan kafatasında yan fontanel

Bıngıldak, fontanel denen alanlar olup bebeklerde bulunur. Kafatasının büyüyeceği alanlardır. Bıngıldak bir kemik yapı değildir, kıkırdaktır. Yaş ilerledikçe kafatasındaki kıkırdak alanlar (süturlar ve fontaneller) kemikleşerek kapanır, bu arada kafatasının büyümesini sağlamış olurlar. Yetişkin kafatasındaki sturalar, infantil döneme ait fontanel ve sturların kalıntılarıdır. Başlıca dört fontanel (bıngıldak) vardır:

Fonticulus anterior : Sütura frontalis ve Sütura coronalis'in birleştiği kavşak. Frontal kemik ve Paryetal kemik'ler arasındaki fontanel. 12-13. aylarda kapanır. (Daha erken olabildiği gibi 18. aya kadar da uzayabilir).

Fonticulus posterior : Sütura lambdoidea ve sütura saggitalis'in kesiştiği kavşak. Oksipital kemik ve Paryetal kemik arsındaki fontanel.

Fonticulus anterolateralis : Ala major ossis sphenoidalis'in üstünde, Frontal kemiğin distal alt kısmında, Paryetal kemiğin alt ön kısmında, squama temporalis'in üst ön kısmında yer alan fontanel. Sütura coronalis ile sütura squamoza'nın kesiştiği kavşak.

Fonticulus posterolateralis : Pars petrosa ossis temporalis, Paryetal kemik ve Oksipital kemik ile çevirili fontanel.

Kaynak

  • 1- Sabotta-BecherAtlas, der Anatomie des Menschen , 1. teil,
  • 2- Dicle Üniversitesi DHF 1. sınıf Anatomi Notları