Fitnat Hanım, Hazinedarzade

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fitnat Hanım
Doğum1842
Trabzon Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1911 (68-69 yaşlarında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
MeslekŞair
MilliyetTürk
Dönem19. yüzyıl
TürŞiir
Edebî akımDivan edebiyatı

Etkilendikleri

Fitnat Mehveş Hanım (d. 27 Kasım 1842[1] - ö. 1911), Osmanlı divan edebiyatının son dönemdeki önemli bir kadın şairidir. Çok sayıda gazeli bulunur. Edebiyatın yanı sıra hattatlıkta da ünlüdür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1842 yılında Trabzon'da doğdu. Tam ismi Fıtnat Mehveş'tir.[2] Babası uzun süre Trabzon'da kaymakamlık yapan Hazinedarzade Osman Paşa kethüdası Ahmet Paşa, annesi Sapcan Hanım'dır.

Aslen Ordu'nun Aybastı kazasından olan Ahmet Paşa, Hazinedârzade Gürcü Süleyman Paşa sülalesindendir.[3] Bir Çerkes beyinin kızı olan Sapcan Hanım, Ahmet Paşanın ikinci eşidir. Ahmet Paşanın ilk eşinden Mihriban ve Maviş adında iki kızının daha olduğu biliniyor. Sapcan Hanım, Ahmet Paşa ile evlendikten sonra Emine ismiyle anılmaya başlamış ve aile içerinde "Çerkes Hanım" olarak tanınmıştır.

Fıtnat Hanım babası Ahmet Paşa'yı 1838'de kaybetti.[kaynak belirtilmeli] Annesi, Ahmet Paşa'nın kardeşi Hazinedar Osman Bey ile evlendi. Bu evlilikten ve dört çocuğu daha olmuş; ancak bilinmeyen bir sebeple daha sonra ayrılmıştır. Bu sırada Fıtnat Hanım Ahmet Paşa'nın amcazadelerinden Trabzon valisi Abdullah Paşanın yanında yetişti. Beş yaşlarında iken İstanbul'a getirilerek öğrenimine başladı. Zamanın tanınmış hocalarından özel dersler aldı. Hoca Latif Efendi'den Arap ve Acem dillerini öğrendi; Fındık Hafız'dan Kura'an eğitimi aldı. Eski Mısır Mollası Şakir Efendi'den Hafız Divanı'nı öğrendi. İyi bir hattat olarak yetişti. Ayrıca Ethem Pertev Paşa'dan şiir dersleri aldığı bilinir.[3]

Fitnat Hanım genç yaşında Ahmet Bey adında birisiyle evlendirildi. Evlendikten sonra tahsiline devam etti. Eşi, kendisinin şiir yazmasını, güzel giyinmesini, çok okumasını yasaklamış ve kirpiklerini kestirmiş ve bunun üzerine çift boşanmıştır.[4] Fıtnat Hanım, ikinci evliliğini Bahriye Nezareti mektupçusu Mehmet Ali Bey'le yaptı. Bu arada bitişik evde oturan teyzesi Nefise Hanım'ın oğlu Ahmet Mithat Efendi ile aralarında duygusal bir yakınlaşma oldu. Aralarındaki mektuplaşma, 1940'lı yıllarda yayımlandı.

Altmışlı yaşlarında Bursa'da yaşadığı bilinir.[kaynak belirtilmeli] 1911 yılında İstanbul'da ölmüş ve Edirnekapı Mezarlığına defnedilmiştir.

Sanatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiirlerini ve yeteneğini keşfedip onu edebiyat dünyasına tanıtan Süleyman Nazif'tir. Edebi başarılarının yanı sıra hattatlığı ile de ünlüdür, kendi elleriyle yazdığı bir Kur'an'ı Süleyman Nazif Bey'e hediye etmiştir.

Fitnat Hanım'ın Divanının yanında nesir eserleri de mevcuttur. Meyden, sagerden, sevilenden, söz eden içli yazılarıyla aşkı feryatlaştıran, lirik şiirleriyle klasik ekole bağlı bulunan Fitnat; ilhamından özveride bulunmamak düşüncesiyle aruz kalıplarına uymak istemiş bu yüzden imale ve zihaflardan kurtulamamıştır. Yazıları anlatım bakımından oldukça ağdalıdır. Aydın kişilerin zevkini gözetmiştir.

Fitnat Hanım'ın önemi; şekilde değil, özdedir. Kimi yadırganan sözler bir olgunluk, bir varlık gösterir onda. Fitnat'ı yükselten de bu özelliğidir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  2. ^ "FITNAT, Hazinedar-zâde Fıtnat Mehveş Hanım, Trabzonlu". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. teis.yesevi.edu.tr. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  3. ^ a b İspirli, Serhan Alkan. "Trabzonlu Kadın Şairlerimiz:Fıtnat, Saniye ve Mahşah Hanım". Karadeniz Araştırmaları Sayı 16, Kış 2008. 27 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  4. ^ ERTEK MORKOÇ, Yasemin (2011). "Klasik Türk Edebiyatında Kadın Şairlere Bir Bakış" (PDF). CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]