Fire and Fury

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fire and Fury
YazarMichael Wolff
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
KonuDonald Trump'ın başkanlığı
Yayım5 Ocak 2018
YayımcıHenry Holt and Company
Sayfa336
ISBN978-1250158062

Fire and Fury: Inside the Trump White House ya da Türkçe adıyla Trump'ın Beyaz Sarayı'nda Ateş ve Öfke, Amerikalı gazeteci Michael Wolff'un (d. 1953) 5 Ocak 2018'de yayımlanan kitabı. Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın başkanlık görevindeki ilk yılını magazinel ve iddia boyutunda anlatan kitap Trump'ın sansür girişimi sonrasında oldukça dikkat çekerek gündeme oturdu. Kitapçılarda ilgi görmesinin yanı sıra Amazon ve Apple İBook Mağazası'nda en çok satanlar listesine girdi.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

USA Today, GQ, New York Magazine ve The Hollywood Reporter gibi gazete ve dergilerde makaleler yayımlayan ve 2008'de yayımlanan Rupert Murdoch'la alakalı kitabıyla tanınan Michael Wolff, Trump'ın seçim kampanyası ve başkanlığının ilk yılını anlattığı kitabında çeşitli iddialara yer verdi. Trump'ın yalanlarla dolu dediği kitapta seçimin kazanılmasının Trump'ın ekibi için beklenmedik bir şey olduğu, Melania Trump'ın seçim gecesi üzüntülü olduğu ve ağladığı, Trump'ın yemin töreninde ünlü sanatçıların sahneye çıkmamasına çok sinirlendiği ve kızı Ivanka Trump eksenli bazı iddialar yer aldı. Ayrıca Trump'ın Beyaz Saray'daki günlük tavır ve davranışları aktarıldı.[1] Wolff kitabın yazım sürecinde 200'den fazla kişiyle görüştüğünü ve Trump'ın böylesi bir kitap için kendisini teşvik ettiği iddiasında bulundu. Ayrıca görüştüğü bazım isimlerin bu kitaptan haberdar olduklarını ve bazı üst düzey bürokratların ise kendileriyle yapılan mülakatın habersizce kayıt edildiği iddiaları paylaşıldı.[2]

Beyaz Saray Başstratejisti Steve Bannon'ın verdiği mülakat da kitapta yer aldı ve oldukça ses getirdi. Bannon Trump'ın oğlunun Rus bir heyetle gerçekleştirdiği görüşmeleri "ihanet" olarak yorumladı. Trump ise önceden kovduğu Bannon'un sadece işini değil aklını da kaybettiğini belirtti. Kitaba Melania Trump'ın sözcüsü de tepki gösterdi.[2] Donald Trump'ın avukatları da kitabı yayınlayan yayınevi Henry Holt'a basımı durdurması için bir ihtarname gönderdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Trump'ın Beyaz Sarayı'nı anlatan kitap ABD'yi karıştırdı". NTV. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  2. ^ a b "5 soruda 'Ateş ve Öfke': Trump'ın 'yalanlarla dolu' dediği kitap". BBC Türkçe. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018. 
  3. ^ "Trump'ı kızdıran kitap: Yayınevine 'baskıyı durdur' ihtarı". BBC Türkçe. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018.