Filipinler devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Filipinler devlet başkanı, Asya ülkesi Filipinler'de 1899 yılından bu yana ülkenin üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Filipinler devlet başkanları (1899-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1899-1901 Birinci Cumhuriyet (Malolas Cumhuriyeti)
1 Emilio Aguinaldo (ca. 1898).jpg Emilio Aguinaldo
(1869–1964)
23 Ocak 1899 23 Mart 1901 Bağımsız
Makam kaldırıldı (1901-1935)[1]
1935-1946 Milletler Topluluğu
(2) ML Quezon.jpg Manuel L. Quezon
(1878-1944)
15 Kasım 1935 1 Ağustos 1944[2] Milliyetçi Parti
4 Sergio Osmena photo.jpg Sergio Osmeña
(1878-1961)
1 Ağustos 1944 28 Mayıs 1946 Milliyetçi Parti
5 Manuel Roxas 2.jpg Manuel Roxas
(1892-1948)
28 Mayıs 1946 15 Nisan 1948 Liberal Parti
1943-1945 İkinci Cumhuriyet[3]
3 Jose P. Laurel (cropped).jpg José P. Laurel
(1891-1959)
10 Ekim 1943 17 Ağustos 1945 KALIBAPI
1946-1972 Üçüncü Cumhuriyet[4]
5 Manuel Roxas 2.jpg Manuel Roxas
(1892-1948)
28 Mayıs 1946 15 Nisan 1948 Liberal Parti
Makam boş kaldı (15 Nisan 1948 - 17 Nisan 1948)
6 Elpidio R Quirino.jpg Elpidio Quirino
(1890-1956)
17 Nisan 1948 30 Aralık 1953 Liberal Parti
7 Ramon-Magsaysay-01.jpg Ramon Magsaysay
(1907-1957)
30 Aralık 1953 17 Mart 1957 Milliyetçi Parti
8 Carlos P Garcia photo.jpg Carlos P. Garcia
(1896–1971)
18 Mart 1957 30 Aralık 1961 Liberal Parti
9 Diosdado Macapagal photo.jpg Diosdado Macapagal
(1910–1997)
30 Aralık 1961 30 Aralık 1965 Milliyetçi Parti
10 Ferdinand E Marcos (cropped).jpg Ferdinand Marcos
(1917–1989)
30 Aralık 1965 25 Şubat 1986 Milliyetçi Parti (1981'e kadar)
KBL (1981'den itibaren)
1972-87 Sıkıyönetim ve dördüncü cumhuriyet
10 Ferdinand E Marcos (cropped).jpg Ferdinand Marcos
(1917–1989)
30 Aralık 1965 25 Şubat 1986[5] Milliyetçi Parti (1981'e kadar)
KBL (1981'den itibaren)
11 Corazon Aquino 1986.jpg Corazon Aquino
(1933–2009)
25 Şubat 1986[6] 30 Haziran 1992 UNIDO
1987'den bu yana Beşinci cumhuriyet
11 Corazon Aquino 1986.jpg Corazon Aquino
(1933–2009)
25 Şubat 1986 30 Haziran 1992 UNIDO
12 Ramos Pentagon cropped.jpg Fidel Ramos
(1928–)
30 Haziran 1992 30 Haziran 1998 Lakas–NUCD
13 President Joseph "Erap" Ejercito Estrada, Argentine President Menem (cropped).jpg Joseph Estrada
(1937–)
30 Haziran 1998 20 Ocak 2001[7] LAMMP
14 Gloria Macapagal Arroyo WEF 2009-crop.jpg Gloria Macapagal Arroyo
(1947–)
20 Ocak 2001 30 Haziran 2010 Lakas–NUCD–UMDP/Lakas–CMD (2004'e kadar)
Lakas–CMD/Lakas Kampi CMD (2004'ten itibaren)
15 Benigno Aquino III Official 2015.jpg Benigno Aquino III
(1960–)
30 Haziran 2010 30 Haziran 2016 Liberal Parti
16 Rodrigo Duterte and Laotian President Bounnhang Vorachith (cropped).jpg Rodrigo Duterte
(1945–)
30 Haziran 2016 Görevde PDP–Laban

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu süreçte Filipin adalarını Amerika Birleşik Devletleri adına atanan valiler yönetmiştir
  2. ^ Görev başında hayatını kaybetti
  3. ^ İkinci cumhuriyet dönemi 14 Ekim 1943 tarihinde ilan edilmiş ve 17 Ağustos 1945 yılında başkan Jose P. Laurel'in cumhuriyeti fesh etmesine kadar sürmüştür
  4. ^ Üçüncü cumhuriyet dönemi bağımsızlığın Amerika tarafından tanındığı 4 Temmuz 1946 tarihinde ilan edilmiş ve 21 Eylül 1972 yılında başkan Ferdinand Marcos'un sıkıyönetim ilan etmesine kadar sürmüştür
  5. ^ Halk Gücü Devrimi sonucu görevinden uzaklaştırıldı
  6. ^ Tartışmalı 1986 seçimleri sonrasında zaferini ilan ederek başkanlığı üstlendi
  7. ^ Yüksek Mahkeme, Estrada'nın gerçekleşen gösteriler nedeniyle (İkinci EDSA devrimi)görevinden istifa ettiğini açıkladı