Fijililer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fijililer (Fiji dili : iTaukei , lafzen '  (toprağın sahipleri)'), Fiji dili ve İngilizce konuşan ve ortak bir tarih ve kültürü paylaşan, Fiji'ye özgü bir ulus ve etnik gruptur.

Fijililer veya iTaukei,  Melanezya'nın Fiji Adaları'nın başlıca yerli halkıdır . Yerli Fijililerin Fiji'ye yaklaşık 3.500 yıl önce Batı Melanezya'dan geldiklerine ve Lapita halkının torunları olduğuna inanılıyor . Daha sonra Rotuma da dahil olmak üzere çevredeki diğer adalara doğru ilerleyecek ve Tonga ve Samoa gibi yakınlardaki diğer adalara yerleşeceklerdi . Rotuma adası dışında Fiji'nin her yerinde yerlidirler . İlk yerleşimciler, yerel olarak üretilen kendine özgü bir çömlekçilikten dolayı artık " Lapita halkı" olarak adlandırılıyor. Bölgede MÖ 800'den itibaren Lapita çömlekleri bulunmuştur.

2005 yılı itibarıyla yerli Fijililer, Fiji'nin toplam nüfusunun yarısından biraz fazlasını oluşturuyordu . Yerli Fijililer, bir miktar Polinezya karışımıyla birlikte ağırlıklı olarak Melanezya kökenlidir .

Pasifik Adası İşleri Bakanlığı'na göre Avustralya, Fiji'deki en büyük gurbetçi nüfusa sahip. Avustralya nüfus sayımına göre, Fijililerin tanımladığı en büyük etnik köken Hint/Hint-Fiji ve Yerli Fiji kökenleriydi.  Fijililer aynı zamanda Yeni Zelanda'da yaşayan beşinci en büyük Pasifik etnik grubuydu; 1996 ile 2001 arasında yüzde 8'lik bir azalma. 2001'de tahmini Pasifik Adalı nüfus büyüklüğü 231.800 Fiji'lidir ve bu sayının yaklaşık 7.000'ini oluşturur (Çevrimiçi sayılar ve yan masalar aynı fikirde değildir)  .  Okyanusya dışında, diğer Anglofon ülkelerde, yani Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta kayda değer bir Fiji diasporası bulunmaktadır .

Bose Levu Vakaturaga (Büyük Şefler Konseyi ) bir zamanlar yerli Fiji halkını yöneten yasa ve yönetmelikleri kabul etti. Büyük Şefler Konseyi, 2006 darbesinin ardından Fiji Ordusu tarafından dağıtılıncaya kadar, Fiji'nin yerli kaygılarını tartışmak üzere her yıl toplanırdı. Eskiden Fiji'nin cumhurbaşkanını atamaktan sorumlu olan konsey, 14 eyaletten seçilen 55 Fiji şefinden oluşuyordu . Konseyde Rotuma adasından atanan üç kişi ve Fiji İşleri Bakanı tarafından atanan altı kişi vardı . Fiji İşleri Bakanı, seçim sürecinin bir parçası olarak Başkan'a danıştı. Eski Başbakan Sitiveni Rabuka'ya konseyde ömür boyu görev verildi.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerli Fiji dili, Avustronezya ailesinin Orta Pasifik (Fiji-Polinezya) koluna aittir .  Fiji gelenekleri, toplumu birbirine bağlayan törenler ve etkinlikler etrafında şekillenir.

Yaqona (Yang-gohna olarak telaffuz edilir), başka bir önemli geleneksel gelenek olan kava olarak da bilinir, bir tür biber bitkisi olan Piper methysticum'un kökünden hazırlanan bir infüzyondur . Bitkinin kendisi de sıklıkla yaqona veya kava bitkisi olarak anılır. Yaqona, yerli Fiji kültüründe son derece önemlidir; 'eski din' zamanında sadece şefler ve rahipler tarafından törensel olarak kullanılırdı. Bugün yaqona, hem köylerde hem de kentsel alanlarda, tüm sınıf ve yaşam kesimlerinde günlük yaşamın bir parçası. Kava içmenin bazen bilindiği şekliyle 'grog içmek' veya 'grog içmek', ziyaretçileri karşılamak ve onlarla bağ kurmak, hikâye anlatma seansları veya sadece zaman geçirmek için kullanılır.

Tabua, hem kamusal hem de özel günlerde veya törenlerde kullanılan, çok saygı duyulan bir balina dişidir . Diş kutsal kabul edilir.

Fiji'deki arazilerin yaklaşık yüzde 86'sı yerli Fiji halkına aittir.  İngiliz sömürge Valisi Sir Arthur Hamilton-Gordon, Fiji topraklarının etnik olmayan Fijililere satışını yasakladı. Bu politika bugün de devam ediyor ve 2014 yılında mülkiyet arazilerinin yabancılara satışı daha da kısıtlandı.  aynı zamanda yerli Fiji'lilerin işçi olarak çalıştırılmasını da yasakladı ve 1878'de şeker kamışı tarlalarında çalışmak üzere Hindistan'dan sözleşmeli işçi Bu göçün etkileri etnik bir kutuplaşma ve yaygın bir Kızılderili karşıtı duygu yarattı ; bunun Fiji'deki ırk ilişkilerine siyasi açıdan meydan okuduğu kanıtlandı.

Yerli Fijililer ezici çoğunlukla Hristiyan olduklarını bildiriyor ve Fiji ve Rotuma Metodist Kilisesi %64,5'lik bir sadakat iddia ediyor (2007 nüfus sayımı). Diğer önemli mezhepler arasında Roma Katolik Kilisesi (%9,1), Tanrı Meclisleri (%5,7) ve Yedinci Gün Adventistleri (%3,9) yer alıyor. % 10,4'ü çok sayıda mezhebe mensup diğer kiliselere aittir. Yalnızca yaklaşık %0,8'i Hristiyan olmayan dinleri takip ettiğini veya herhangi bir dini takip etmediğini bildirmektedir.

Yerli Fijililerin yaklaşık %70'i çiftçidir ve bunların çoğu da geçimini sağlayan çiftçilerdir . Genellikle şeker kamışı, manyok, pirinç, tatlı patates ve muz gibi mahsulleri yetiştirirler.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel olarak Fijililer, Tonga ile ticaret yapmak için onları kullanan Pasifik'in kano yapım uzmanları olarak biliniyordu . Bunlar genellikle Drua (nDroo-ah olarak telaffuz edilir) adı verilen büyük, çift gövdeli kanolardı ; her iki tarafı da benzerdi, ancak bir tarafı daha kısaydı ve bir tür destek ayağı olarak hizmet ediyordu . Bunlar, üzerinde kenarların ötesine uzanan bir platform bulunan kirişlerle birleştirildi.

Fiji Tarihi hakkındaki makale olayların zaman çizelgesini sunuyor .

Adını kendine özgü çömlekçilik tarzından alan Lapita halkı, yaklaşık M.Ö. 3000 yılında Fiji'de yaşayan ilk insanlardı ve onların yerleşimlerinin kanıtları Fiji'nin her yerinde, özellikle de Sigatoka Kum Tepeleri çevresinde mevcuttur . Onları yaklaşık MÖ 500'de Melanezyalılar izledi ve Fiji'nin kuruluşundan bu yana Tongalılar ve Samoalılarla ticaret yapmak kültürel karışıma katkıda bulundu. Daha sonraki yıllarda Tonga ve Fiji arasında aktif bir ticaret vardı ve bu ilişkinin tarihinde daha sonra Lau Adaları'ndaki (Doğu Fiji) Fijililer Tonga Kralı'nın tebaası oldular. Tongalıların ve Samoalıların Fiji'ye gelmelerinin özel bir nedeni, uygun kereste eksikliği nedeniyle kendi adalarında inşa edemedikleri Drua'yı (büyük çift gövdeli kanolar) inşa etmekti.

19. yüzyılın başlarından itibaren hem Avrupalı hem de Çinli tüccarlar (dishsant, sandal ağacı, sert ağaçlar, beche-de-mer, deniz yaşamı ve son zamanlarda altın için Fiji'yi ziyaret etti).  yönetti. 1970'te Fiji, geleneksel Fiji çıkarlarının korunmasını sağlayacak anayasal düzenlemelerle tamamen bağımsız bir ulus haline geldi.

Majesteleri Galler Prensi Prens Charles, 10 Ekim 1970'te Suva'daki Albert Park'ta düzenlenen büyük bir toplantıda Bağımsızlık Araçlarını Başbakan Ratu Sir Kamisese Mara'ya sundu. 1972 yılında 1970 Anayasası kullanılarak ilk genel seçimler yapıldı . 1987'de iki askeri darbe yapıldı. İlk darbe kansızdı, ikinci darbe ise İngiliz Monarşisi ile bağları kopardı . Tartışmalı ve ırksal açıdan bölücü yeni bir anayasa 1990'da kabul edildi ve 1992'de yeni anayasanın himayesinde ilk genel seçimler yapıldı.

Anayasa 1997'de yeniden revize edildi ve Fiji'deki birçok ırksal grup tarafından daha adil sayıldı. 1999'daki özgür ve barışçıl seçimler, Hint-Fijili Mahendra Choudhary tarafından yönetilen bir hükûmetin kurulmasıyla sonuçlandı, ancak Mayıs 2000'deki şiddetli darbe, uzun süreli bir siyasi ve ırksal kargaşa dönemini başlattı. Ağustos 2001'de yapılan parlamento seçimleri Fiji'ye Başbakan Laisenia Qarase liderliğinde demokratik olarak seçilmiş bir hükûmet sağladı . Mayıs 2006'da yeniden seçilen Qarase, aynı yıl 5 Aralık'ta Fiji Cumhuriyeti Askeri Kuvvetleri Komutanı (RFMF) Commodore Voreqe (Frank) Bainimarama liderliğindeki bir askeri darbeyle devrildi ; o da başlangıçta kendisini Başkan vekili olarak atadı, ancak Ocak 2007'de geçici Başbakanlık görevini üstlendi ve yakın gelecekte demokrasiye dönüş sözü verdi. Ancak bu gerçekleşmedi; 2014 yılına kadar seçimler yapılamadı .

Gelenekler ve törenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiji gelenekleri ve törenleri tarihsel temellidir ve zaman içinde ortak noktalara sahiptir.

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 2008'de, önerilen Halkın Değişim, Barış ve İlerleme Şartı'nın kamuoyuna açıklanmasından kısa bir süre önce, Fiji vatandaşlarının isminin değiştirilmesini tavsiye ettiği açıklandı. Teklifin kabul edilmesi halinde, etnik kökenleri ne olursa olsun tüm Fiji vatandaşlarına "Fijililer" adı verilecek. Şu anda, "Fijili" kelimesi bir milliyeti ifade etmemektedir ve yalnızca yerli Fijilileri ifade etmektedir. Fiji vatandaşlarına "Fiji Adalıları" denir. Öneri, yerli Fijililerin İngilizce adının "Fijililer"den itaukei'ye değiştirilmesini öngörüyor . Fiji'nin yerli kelimesi "Kaiviti"dir.  Görevden alınan Başbakan Laisenia Qarase , "Fijili" isminin yalnızca yerli Fijililere ait olduğunu ve yerli olmayan Fijililerin bu ismi kullanmasına olanak tanıyan herhangi bir mevzuat değişikliğine karşı çıkacağını belirterek tepki gösterdi. Kabine 30 Haziran 2010'daki toplantısında Fiji İşleri [Değişiklik] Kararnamesi 2010'u onayladı. Yeni yasa, fiilen tüm yazılı yasalarda 'Fiji' veya 'yerli' veya 'yerli Fiji' kelimesini 'iTaukei' kelimesiyle değiştiriyor ve Fiji'nin orijinal ve yerli yerleşimcilerine atıfta bulunulan tüm resmi belgeler. Artık tüm Fiji vatandaşlarına 'Fijililer' deniyor.