İçeriğe atla

Fernand de Brinon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fernand de Brinon
İşgal Altındaki Topraklardaki Fransız Hükümeti Genel Delegesi

(Vichy)

Görev süresi
1940-1944
Kişisel bilgiler
Doğum Marie Fernand de Brinon
26 Ağustos 1885(1885-08-26)
Libourne, Fransa
Ölüm 15 Nisan 1947 (61 yaşında)
Montrouge, Fransa
Ölüm nedeni Kurşuna dizilerek
Evlilik(ler) Lisette de Brinon
Mesleği Avukat, gazeteci ve siyasetçi

Fernand de Brinon (d. 26 Ağustos 1885 – ö. 15 Nisan 1947), II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle Fransız işbirliğinin mimarlarından biri olan Fransız avukat ve gazeteciydi.

Ferdinand de Brinon, Libourne kentinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Üniversitede siyaset bilimi ve hukuk eğitimi aldı ama Paris'te bir gazeteci olarak çalışmayı tercih etti. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya ile yakınlaşmayı savundu. Joachim von Ribbentrop ile arkadaş oldu.

Brinons, 1930'larda Paris'te önde gelen sosyetesi ve siyasi sağcı elitler ile yakın arkadaş oldu. I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından Fransa'nın yenilgisinin ardından, Temmuz 1940 yılında, işbirliği için önde gelen savunucusundan Pierre Laval, Yeni Vichy rejiminin, işgal altındaki Paris'te Alman Yüksek Komutanlığı'na kendisinin temsilcisi olarak Başbakan Yardımcısı olması için davet etti. 1942'de Philippe Petain, Vichy rejiminin devlet başkanı olunca kendisini Dışişleri Bakanı yaptı.

1944 yılında Paris'e doğru Müttefik Kuvvetlerinin hızlı ilerlemesi ile, Brinon ve eşi Almanya'ya kaçtı. Orada, 1944'ün Eylül ayında, sürgündeki Vichy hükümetinin Fransız Devlet Komisyonu başkanı oldu. Sonunda ilerleyen Müttefik askerleri tarafından tutuklandı. O ve eşi Fresnes cezaevinde tutuldu ama sonunda serbest bırakıldılar.

Fernand de Brinon, savaş suçları işlediği gerekçesiyle Fransa Adalet Mahkemesi tarafından yargılanarak suçlu bulundu ve 6 Mart 1947'de ölüm cezasına çarptırıldı. 15 Nisan'da, Paris banliyösünde askeri manga tarafından idam edildi.

1933 ile 1937 arasında Adolf Hitler ile beş özel görüşme yaptığını iddia etmiştir.

  • Fernand de Brinon İngilizce Wikipedia maddesi