Fergana Kıpçakçası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fergana Kıpçakçası, aynı zamanda Kıpçak Özbekçesi olarak da bilinir, Orta Asya'da Fergana Vadisi'nde konuşulmuş olan ölü bir Türk Dili'dir. Doğu Kıpçakçası'ndan 8. yüzyılın ortalarında ayrılmıştır. (Güney Altaycası muhtemelen daha önce ayrılmıştır.) Diğer Doğu Kıpçak lehçeleri, zamanla modern Kırgızca'yı meydana getirmiştir. Fergana ili'nin bazı bölgelerinde Kıpçak dili'nin özellikleri (özellikle sesbilimsel) hâlâ görülmektedir. Bu bölgeler; Bağdad, Buvayda, Üçköprü ve bazı komşu bölgelerdir.

Bugün konuşulan Özbekçe'deki, Kırgızca'dan geldiği sanılan birçok deyim aslında Fergana Kıpçakçası'ndan gelmektedir.[kaynak belirtilmeli]

E. D. Polivanov'a göre Fergana Kıpçakçası 1920'lere kadar ayrı bir dil olarak varlık göstermekteydi. A. N. Samoilovich'in son araştırmasına göre, Fergana Kıpçakları'nın bazı torunları Kırgızlar'a yakın olsalar bile, Kırgızlar'dan, Kazaklar'dan ve Özbekler'den ayrı bir etnik topluluk olduklarını ifade etmektedirler. Bazı modern Fergana Kıpçakçası lehçeleri Türk dillerinden Kıpçak Nogay dil grubuna oldukça yakın  görünmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]