Fengsu Tongyi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fengsu Tongyi (Çince: 風俗通義; lit. 'Gelenek ve Göreneklerin Kapsamlı Anlamı'),[1] Fengsu Tong (风俗通) olarak da bilinir, Doğu Han döneminin sonlarında yaşamış olan Ying Shao tarafından MS 195 yılı civarında yazılmış bir kitaptır. El yazması bir almanağa benzer ve kültürel uygulamalar, mistik inançlar ve müzik aletleri gibi dönemin edebiyatçılarının ilgisini çeken çeşitli garip ve egzotik konuları açıklar.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıçta toplam 30 bölüm vardı, ancak geriye sadece 10 bölüm kalmıştır. Bu bölümler Kuzey Song bilim adamı Su Song (蘇頌) tarafından Yu Zhongrong (庾仲容) ve Ma Zong'un (馬總) çalışmalarından yeniden derlenmiştir. Kayıp bölümlerin bazı parçaları diğer Çince metinlerde alıntı olarak mevcuttur.

  1. 皇霸 Huangba
  2. 正失 Zhengshi
  3. 愆禮 Yanli
  4. 過譽 Guoyu
  5. 十反 Shifan
  6. 聲音 Shengyin
  7. 窮通 Qiongtong
  8. 祀典 Sidian
  9. 怪神 Guaishen
  10. 山澤 Shanze

Kayıp yirmi bölüm şunlardır: Xinzheng 心政, Guzhi 古制, Yinjiao 陰教, Bianhuo 辨惑, Xidang 析當, Shudu 恕度, Jiahao 嘉號, Zhengcheng 徽稱, Qingyu 情遇, Xingshi 姓氏, Huipian 諱篇, Shiji 釋忌, Jishi 輯事, Fuyao 服妖, Sangji 喪祭, Gongshi 宮室, Shijing 市井, Shuji 數紀, Xinqin 新秦 ve Yufa 獄法.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David Knechtges; Taiping Chang, (Ed.) (20 Ekim 2014). Ancient and Early Medieval Chinese Literature (vol.3 & 4): A Reference Guide, Part Three & Four. Brill. s. 1937. ISBN 9789004271852. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]