Fanyang'ın Lu klanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fanyang'ın Lu klanı[1] (范陽盧氏) Doğu Han hanedanlığının sonlarından Song hanedanlığının başlarına kadar etkin olan bir Çin siyasi klanıydı. Zhou hanedanlığı altında bir dükalık devleti olan Qi'deki soylu bir klandan geliyorlardı. Aile adları Lu 盧, Qi'nin yönetici Jiang ailesi tarafından kendilerine verilen tımarın adından türetilmiştir. M.Ö. 386 yılında Tian ailesinden Dük Tai'nin Qi yönetimini Jiang ailesinden almasının ardından Jiang (姜) ailesiyle akraba olan Lu ailesi, kalıtsal tımarlarını ve mülklerini kaybederek diasporada yaşayan bir aile haline geldi. Lu ailesi daha sonra bugünkü Pekin, Tianjin ve Baoding'i kapsayan Fanyang Kumandanlığı'na yerleşmiştir.[2]

Önemli figürler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lu klanının ilk önemli figürü, Doğu Han hanedanlığında yaşamış ve Liu Bei ve Gongsun Zan gibi diğer önemli figürlere akıl hocalığı yapmış önde gelen bir Konfüçyüsçü âlim ve memur olan Lu Zhi'dir.[3] 180'lerde Sarı Sarık İsyanı patlak verdiğinde, Lu Zhi isyanı bastırmak için Han imparatorluk güçlerine liderlik eden komutanlardan biriydi. Sonuç olarak Lu Zhi ve ailesi ün ve şöhret kazandı.

Kuzey Wei hanedanlığı döneminde, Lu klanından üç erkek Kuzey Wei'deki prenseslerle evlendi. Lu klanı aynı zamanda o dönemde Kuzey Çin'in dört nüfuzlu ailesinden biriydi. Ancak bazı tarihi kayıtlar Lu ailesi üyelerinin yasaları hiçe saydığını ve kanunsuz davrandığını göstermektedir, bu nedenle bazı çağdaş tarihçiler onlar hakkında olumsuz görüşlere sahiptir.[4][5]

Lu klanının ünü ve etkisi Song hanedanlığının başlangıcında azaldı ve 10. yüzyılın sonlarına doğru tarihi kayıtlarda adı geçmez oldu. Tang hanedanından Song hanedanının başlarına kadar Lu ailesinden imparatorluk hükûmetinde şansölye olarak görev yapan toplam on kişi vardı. Tang hanedanlığının önde gelen yazarlarından ve devlet memurlarından Han Yu'nun Lu klanının önemli bir üyesi olan Lu I'in kızıyla evlendiği de bir kayıtta belirtilmiştir.[6] Kayıtlar ayrıca 800 yılı civarında Lu klanının hâlâ önemli görevlerde bulunan ya da imparatorluk bürokratlarıyla evlenen üyeleriyle önde gelen bir aile olduğunu göstermektedir.[7] Shen Kuo'nun (1031-1095) kayıtları, aileyi Boling'in Cui klanı, Longxi'nin Li klanı, Qinghe'nin Cui klanı ve Xingyang'ın Zheng klanı ile birlikte Tang hanedanlığı döneminde en güçlü ve prestijli klanlardan biri olarak tanımlamıştır.[8] Bunlar "Birinci Sınıf Soylar" olarak tanımlanmıştır.[8]

Soylar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Güneyli soy (南祖)
    • Güney soyunun yaşlı alt dalı (南祖大房)
  • Kuzey soyu (北祖)
    • Kuzey soyunun yaşlı alt dalı (北祖大房)
    • Kuzey soyunun ikinci alt dalı (北祖第二房)
    • Kuzey soyunun üçüncü alt dalı (北祖第三房)
    • Kuzey soyunun dördüncü alt dalı (北祖第四房)
    • Dishi alt dalı (帝師房)

Şansölyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hartman, Charles (2014). Han Yu and the T'ang Search for Unity. Princeton University Press. s. 34. ISBN 9781400854288. 
  2. ^ Zhao Chao (赵超) (1998). The edited list of chancellors of New book of Tang. Pekin: Zhonghua Book Company. ISBN 7-101-01392-9. 
  3. ^ Chen Shou. Sanguo Zhi (三國志) Book Shu vol.2. 
  4. ^ Wei Shou. Wei Shu (魏書) vol.47. 
  5. ^ Li Yanshou (李延寿). Bei Shi (北史) vol.30. 
  6. ^ Hartman, Charles (1986). Han Yu and the T'ang Search for Unity. Princeton, NJ: Princeton University Press. s. 34. ISBN 0691066655. 
  7. ^ Wang, Robin (2003). Images of Women in Chinese Thought and Culture: Writings from the Pre-Qin Period Through the Song Dynasty. Indianapolis, IN: Hackett Publishing. s. 304. ISBN 0872206521. 
  8. ^ a b Nienhauser, William (2010). Tang Dynasty Tales: A Guided Reader. Hackensack, NJ: World Scientific. s. 78. ISBN 9814287288.