Fab lab

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir fab lab.

Fab lab (fabrikasyon laboratuvarı ya da üretim laboratuvarı), tasarım, ürün geliştirme, model ve prototip geliştirme, üretim imkanları sağlayan ufak çaplı, yüksek teknolojiye sahip atölyedir.[1][2]

İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 2001 yılında kurulmuştur. Türkiye'de ise ilk Fablab, 2014 yılında Kadir Has Üniversitesi dahilinde kurulmuştur. Fablab, kavram itibarı ile ortak olarak geliştirilen bir tasarım veritabanının tüm üyelerin kullanıcılarına açık olması ve bu tasarımlardan yola çıkarak yeni tasarımların geliştirilmesinin önünü açan bir tasarım geliştirme ve üretim atölyesidir. Her tasarım veya prototip geliştirme atölyesi Fablab olarak sınıflandırılamaz, gerekli kriterleri sağlayarak Fablab ağına bağlanmış olması gerekmektedir.

Fablab atölyelerinden öğrenciler, akademisyenler, girişimciler ve üreticiler faydalanabilir. Sanayiye üretim yapılabilme imkanı dahi Fablab'ın kurulum modeline uygun olursa söz konusu olabilir. Kurulan laboratuvardan en yüksek oranda fayda sağlayabilmek için laboratuvarın 7/24 kullanılabilecek şekilde eğitim-öğretim, tasarım, prototip geliştirme ve üretim imkanlarının kullanılabilir olduğu bir çalışma modeline sahip olması sağlayacağı faydayı artıracaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Menichinelli, Massimo (23 Mart 2011). "Business Models for Fab Labs". 1 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Troxler, Peter (2011). Bas, van Abel; Evars, Lucas; Klaassen, Roel; Troxler, Peter (Ed.). Open Design Now. Why Design Cannot Remain Exclusive. Libraries of the Peer Production Era. Bis Publishers. ISBN 978-90-6369-259-9. 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023.