FUNDAEC

Vikipedi, özgür ansiklopedi

FUNDAEC, İspanyolca açılımı "Bilimlerin Uygulanması ve Öğretilmesi Vakfı" olan, Kolombiya ve diğer Latin Amerika ülkelerinin kırsal alanlarında eğitime ve kalkınmaya odaklanan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. 1970'te Valle Üniversitesine misafir profesör olarak giden ünlü fizikçi Farzam Arbab'ın öncülüğünde bir grup bilim insanı ve uzman tarafından 1974 yılında Kolombiya'da kurulmuştur.

Biri Amerikanın genelinde 25,000'i aşkın öğrenci tarafından kullanılan ve orta seviyede bir eğitim sistemi olan Kolaylaştırıcılı Öğrenme Sistemi (SAT) ve diğeri Kırsal Refaha yönelik Üniversite Merkezi (CUBR) olmak üzere iki ana program bulunmaktadır. Müfredat, katılan öğrencilerde beş ana sahada kabiliyetler geliştirmeyi hedeflemektedir: matematik, bilim, dil ve iletişim, teknoloji ve topluma hizmet.

FUNDAEC'in şu anki program direktörü Bita Correa'dır.[1]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

FUNDAEC,[2] Valle Üniversitesinden bir grup profesör tarafından 1974 yılında kuruldu.[3] FUNDAEC’in 2002’deki direktörü Gustavo Correa’ya göre bu oluşum aslen Bahaullah’ın bir alıntısından ilham alarak ortaya çıkmıştır: "Hz. Bahaullah insan için “kıymetli mücevherlerle dolu bir maden” olarak söz etmektedir. Şöyle demektedir, ‘terbiyedir ki ona hazinelerini dışarı döktürür; terbiyedir ki insanlığı o mücevherlerden istifade ettirir’." Kurucu fikirlerden bazıları şöyledir:[4]

  • İnsanları barınma, istihdam, sağlık, eğitim gibi sorunlarının ve ihtiyaçların altında ezilmiş yeterince yetişmemiş insan yığınları olarak görmemek, bunun yerine kendi katılımcılarını kendi kendini sürdürebilen bir değişim sürecinde yeri doldurulamaz kaynaklar olarak düşünmek.
  • Her insanın büyük potansiyellere sahip olduğuna dair güçlü bir inanç; öyle ki uygun bir eğitsel süreç, bu potansiyellerin gelişmesine ve hem yakın hem daha genişteki topluma hizmete doğru kanal olmasına yardım edebilir.
  • Yoksulluk sorunlarını ve toplumsal parçalanmayı, insanların gerek adil olmayan bir pazar tarafından gerekse de ululaştırılmış bir durum ile birer manipülasyon nesnesine, doyumsuz haz arayan bir tüketiciye veya güç mücadelelerinde yorulmaz bir katılımcıya indirgenmesi eğilimine karşı uyanık olarak analiz etmek.
  • İnsan doğasının karşılıklı etkileşen iki yönünün kabulü: biri maddi olarak temel hayatta kalma dürtüsü ve diğeri sevgi, adalet ve cömertlik gibi vasıflara yönelik sonsuz potansiyelleriyle insanın ruhani doğasının gerçekliği.
  • İnsanlığın çoğunluğu tarafından erişilemeyen ve arzu da edilmeyen dengesiz bir sanayileşme saplantısından kaçınmak; bundan kasıt, basit köylü ve geçim ekonomisine dayalı teknolojik olmayan ve geleneksel toplumlara dair romantik kavrayışlar değil, bir şekilde kendi eğitimsel, ekonomik, idari, politik ve kültürel yapılarını insanın sırf maddi ihtiyaçlarından ziyade onun bütünsel (integral) doğası kavramı üzerine dayandıran bilimsel ve teknolojik olarak modern bir topluma yönelik bir arayıştır.
  • Kırsal üniversite, dâhilinde biri (tüm karmaşıklığıyla) modern diğeri bölge insanlarına mahsus geleneksel olan iki bilgi sisteminin, önemli kalkınma ve gelişim süreçlerini bizzat kırsal nüfusun içinden üretmek üzere sağlıklı bir biçimde etkileşebileceği sosyal bir alan olacaktır.
  • Kırsal Üniversite kendi hedeflerini belli bir anlayış ile izlemelidir; bu anlayış şudur ki kırsal yaşam, üretim, basit inşaat ve onarım, pazarlama, insan kaynaklarının geliştirilmesi, toplumsallaşma (sosyalizasyon), bilgi (enformasyon) akışı, teknolojilerin uyarlanması ve geliştirilip ilerletilmesi, sağlık hizmetleri ve sıhhi önlem ve kakar alma süreçlerinin tümü, bunları evrilen küresel bir toplumun politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamının karşılık gelen yapılarına bağlayabilecek bir yapının ihtiyacı içindedir.

FUNDAEC, temeli Cali’de atılan özel bir kalkınma/gelişim vakfı olarak tesis edilmiştir ve kırsal nüfusun sadece yüksek öğrenimden yararlanmakla kalmayıp kendi yaşam kalitelerini ve hayat standartlarını iyileştirip arttırmak üzere bilgi ve teknoloji üretmeye ve yaratmaya aktif bir şekilde de katılması gayesinin güdüldüğü bir hedef etrafında merkezlenen bir takım kalkınma projeleri[5] geliştirmiştir. FUNDAEC, yaşamı toplumun daha imtiyazlı üyeleri tarafından planlanması ve düzenlenmesi gereken yoksul çiftçi imajının gidermeye uğraş ve arayış gösterdi.[6]

Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

FUNDAEC’in projeleri, program ve projelerin geliştirilmesi ve gözden geçirilmesi için bir uzmanlık zemini olarak hizmet etmek üzere 1980’de Centro Universitario de Bienestar Rural (CUBR) yani “Kırsal Refaha yönelik Üniversite Merkezi” ile başladı. 1987’de “Kolaylaştırıcılı Öğrenme Sistemi” (SAT, İspanyolca açılımı "Sistema de Aprendizaje Tutorial") kuruldu ve 1996 itibarıyla 32 Kolombiya Departmanından 13’ünde kullanılmaktaydı.[7] SAT, kentleşmeyi kesme, demokratik davranışların ve cinsiyet eşitliğinin belirdiği yönlerin artışı, toplumlarda müfredat dışı aktiviteler, nüfusların göç hareketlerini durdurmak gibi geniş icraatlardan sonra itibar kazanmış[8][9] ve kamu-özel işbirliğini kurmuştu. Hükûmetin isteği ile sistemin tekrarları yapılmış ve 1996’da Honduras hükûmeti tarafından orada kullanmak üzere değerlendirilmiştir. Müfredat, yüksek etkileşimli (interaktif) çalışma kitapları serisi kullanarak kırsal öğrenciler için eşsiz olarak oluşturulmakta ve bizzat kendileri kırsal alanlardan olan eğitilmiş kolaylaştırıcılar kırsal öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için esnek bir zaman çizelgesi üzerinden müfredatı sunmaktadır. Müfredat, soyut bilimlerin yerine kırsal kesimde yaşamak için gerekli becerileri hedef almaktadır ancak en başından itibaren kırsal sakinler için geliştirilmiştir. Programın bir kolaylaştırıcısı olmanın bir yolu bu programın çalışma kitapları serisinden mezun olmak ve hükûmete kayıtlı bir sınıf açmaya başlamaktır. Odağın toplum üzerinde olmasından dolayı toplum daha güçlü hale gelmektedir. FUNDAEC, SAT programı için Budapeşte Kulübünden Dünyayı Değiştir – En İyi Uygulama Ödülü’nü (Change the World—Best Practice Award) kazanmış[10] ve Ernst Ulrich von Weizsäcker’e göre “zamanın en iyi eğitsel projesi” olarak karakterize edilmiştir. SAT sistemi 2002 itibarıyla Honduras, Guatemala, Ekvador, Venezuela, Panama, Kosta Rika, Brezilya, Kolombiya’da kullanıma girmişti ve Zambiya’da da program icraatının ilk evresi başlamıştı. FUNDAEC, SAT projesine paralel olarak ayrıca bir mikro-finans inisiyatifine de başladı.[11]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sosyo-ekonomik kalkınma (Bahai)
  • 1970'lerden itibaren Kolombiya tarihi
  • Ruhi Enstitüsü
  • Kolombiya'da Bahailik

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Seeing the capacity for meaningful contribution in all populations and people". Bahá'í International Community News. United Nations. Şubat 2017. Erişim tarihi: 4 Haziran 2017. 
  2. ^ FUNDAEC is different from FUNDESCU though there are many similarities. FUNDAEC is the Colombian NGO based on Bahá'í consultations with Colombians starting in the 1970s and developed a number of projects like a secondary curriculum centered on skill development for living in the countryside and minimized urbanization for example. FUNDESCU is an older (from the 1950s) NGO in Panama based on Bahá'í consultations with Panamanian Indians and developed a system of schools serving largely remote areas. An agricultural project was attempted in the 1990s and was in fact based on cooperation between the Panamanian and Colombian NGOs but was not successful.Rhodenbaugh, Molly Marie (Ağustos 1999), "The Ngöbe Baha'is of Panama" (PDF), MA Thesis in Anthropology, Texas Tech University, ss. 119-123, 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 21 January 2018 
  3. ^ "Baha'i-inspired educational system for the poor of the world honored by the Club of Budapest". Bahá'í World News Service. Frankfurt, Germany: Bahá’í International Community. 22 Aralık 2002. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  4. ^ Arbab, Farzam; Correa, Gustavo; de Valcarcel, Francia (1988). "FUNDAEC: Its Principles and its Activities". CELATER, Cali, Colombia. 29 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Historical Overview". Official Website of FUNDAEC. FUNDAEC. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Rural Community-based System for University-level Education". International Development Research Centre. 13 March 1998. 19 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  7. ^ "Rural Learning Helps Stem Urban Migration". One Country. 1996 (January–March). Jamundi, Colombia: Bahá'í International Community. 1996. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  8. ^ "Successful Alternatives for Rural Education: Tutorial Learning System (TLS) and New School Methodology Rural Post-Primary". Regional Policy Dialogue on Education and Human Resources Training Network, Second Meeting: Secondary Education. Manizales, Colombia: Inter-American Development Bank. Ağustos 2001. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)|first1= missing |last1= in Authors list (help)
  9. ^ Roldan, Luz Alba Villegas (31 Mart 2000). "Educación y Pobreza: Incluyendo a los Excluidos" (PDF). Conference of the World Bank, LCSHD. Madrid, Spain: World Bank. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  10. ^ "FUNDAEC, Colombia: Gustavo Correa Development Schools are Teaching Self Reliance". Change the World -- Best Practice Award. Club of Budapest. 12 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  11. ^ "In Colombia, a microcredit project aims to re-awaken community solidarity". One Country. 1996 (April–June). La Arrobleda, Cauca, Colombia: Bahá'í International Community. 1996. 20 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]