İçeriğe atla

Evcil ördek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Haki Campbell ördeği

Evcil ördekler (çoğunlukla yeşilbaş, Anas platyrhynchos Domesticus, bazı Muscovy ördekler, Cairina moschata Domestica) et ve yumurta için evcilleştirilmiş ve yetiştirilmiş ördeklerdir. Birkaçı gösteri amaçlı veya süs değeri nedeniyle saklanmaktadır. Misk ördeği ve melezleri dışında evcilleştirilmiş ördek türlerinin çoğu, MÖ 2000 civarında Çin'de evcilleştirilen yeşilbaştan türemiştir.

Ördek yetiştiriciliği, güvenilir sürü davranışları ve kendileri için etkili bir şekilde yiyecek arama yetenekleri sayesinde basitleştirilmiştir. Küresel ördek üretiminin %80'inden fazlası Çin'dedir. Beyaz Pekin gibi ırklar et için yetiştirilirken, üretken Hintli Koşucu ördek yılda 300'den fazla yumurta üretebilmektedir Doğu ve Güneydoğu Asya'da, pirinç ördeği çiftçiliği gibi polikültürler yaygın olarak uygulanmaktadır: ördekler pirincin gübrelenmesine yardımcı olur ve küçük zararlı hayvanları yiyerek aynı arazide aynı anda hem pirinç hem de ördek üretir.

Kültürde ördekler, The Tale of Jemima Puddle-Duck gibi çocuk hikayelerinde ve Sergei Prokofiev'in müzikal kompozisyonu Peter and the Wolf'ta yer alır; bereket sembolü olarak hizmet ettikleri eski Mısır zamanından beri sanatta yer almışlar.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Breeds of domesticated Anas platyrhynchos ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur