Eunomia

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eunomia (GrekçeΕὐνομία ) bir Yunan hukuk ve yasa tanrıçasıydı (Eunomia adı "iyi düzen", "iyi yasalara göre yönetim" olarak çevrilebilir) ve aynı zamanda yeşil çayırların bahar tanrıçasıydı ( Yunancada "güzel, iyi" anlamına gelir ve νόμος, nomos, ise yasa, kanun anlamına gelir. Aynı zamanda meralar da nomia olarak adlandırılır.)[1][2] Çoğu kaynağa göre Themis ve Zeus'un kızıdır. Zıt karşılığı ise Dysnomia (Kanunsuzluk) idi.

Eunomia, sağ üstte Dike, Eirene ve Themis, ile birlikte. Den Haag'daki bir tavan resmi.

Eunomia hukuk ve yasa tanrıçasıydı ve kardeşleri Dikē ve İrini ile birlikte İkinci Nesil Horaelerden biriydi. Horae, toplumun istikrarını koruyan ve öncelikle Atina, Argos ve Olimpia şehirlerinde tapılan kanun ve düzen tanrıçalarıydı. Pindaros bir eserinde şöyle bahsediyor :

Eunomia ve onun tertemiz kız kardeşi Dike, şehirlerin destekçisi ve koruyucusu; ve yine aynı soydan, insanlığın servetinin koruyucusu olan İrini - İşte Bilge Themis'in üç şanlı kızı.[3]

Eunomia'nın adı, kız kardeşlerininkiyle birlikte bir Hendiatris(üçleme) oluşturur. Bu üçleme İyi Düzen, Adalet ve Barış'tır.

Afrodit'in takipçileri tarafından Atina'daki vazo resimlerinde sıklıkla tasvir edilmiştir ve bu anlamda kadınların evlilikteki yasal veya itaatkar davranışlarını temsil etmiştir. Aynı zamanda Hariteslerin annesi olan Eurynome ile de özdeşleştirilmiştir.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Eunomia asteroit ailesine onun adı verilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "EUNOMIA – Greek Goddess Hora of Good Order". www.theoi.com. 20 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Strong's Greek: 3551. νόμος (nomos) – that which is assigned, hence usage, law". biblehub.com. 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Pindar, Thirteenth Olympian Ode 6 ff (Conway, tr.).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]