Eugene Lazowski

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eugene Lazowski ( doğum adı: Eugeniusz Sławomir Łazowski ( 1913, Częstochowa, Polonya - 16 Aralık 2006, Eugene, Oregon, ABD), II. Dünya Savaşı sırasında sahte bir tifüs salgını yaratarak binlerce insanı kurtaran Polonyalı bir tıp doktoruydu. Ayrıca evine geri dönen yerel gettodaki Yahudilere ilaç tedarikini gizlemek için yakındaki bir tren istasyonundan geçen insanları tedavi eden bir doktor olarak konumunu da kullandı. Bunu yaparak, Holokost'ta Yahudilere yardım eden Polonyalılara uygulanan ölüm cezasını göze aldı.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı başlamadan önce Eugeniusz Łazowski , Polonya'nın Varşova kentindeki Józef Piłsudski Üniversitesi'nde tıp diploması aldı. 2. Dünya Savaşı sırasında, bir Kızıl Haç treninde Polonya Ordusu Teğmeni olarak, ardından Polonya direniş Ana Ordusu'nda askeri doktor olarak görev yaptı. Polonya'nın Alman işgalinin ardından Łazowski, karısı ve küçük kızıyla birlikte Rozwadów'da yaşadı. Łazowski, kasabaya gelmeden önce bir savaş esiri kampında zaman geçirdi, burada ailesiyle yeniden bir araya geldi ve tıp fakültesi arkadaşı Dr Stanisław Matulewicz ile tıp yapmaya başladı. Łazowski, Matulewicz'in sağlıklı insanlara Proteus suşu enjekte edilebileceğine dair tıbbi bir keşfi kullanarak, hastalığı yaşamadan tifüs testlerinin pozitif çıkmasını sağlayacaktı . Bu girişimi Holokost sırasında tahminen 8.000 kişinin Alman toplama kamplarına gönderilmesini önledi.[1]

Daha sonra ki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1958'de Lazowski, Rockefeller Vakfı'ndan aldığı bir bursla Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve 1976'da Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde pediatri profesörü oldu. Birkaç kez yeniden basılan Prywatna wojna (Benim Özel Savaşım) adlı bir anı kitabı ve yüzden fazla bilimsel tez yazdı.[2]

Lazowski, 1980'lerin sonunda uygulamadan emekli oldu. 2006 yılında kızıyla birlikte yaşadığı Eugene, Oregon'da öldü.[3]

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılında Ryan Bank, Lazowski hakkında A Private War adlı belgesel üzerinde çalışmaya başladı, Lazowski'nin Polonya ziyaretini filme aldı ve aileleri sahte salgın tarafından kurtarılan insanların tanıklıklarını kaydetti.[4] Filmin tamamlandığına veya gösterime girdiğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chicago's 'Schindler' who saved 8,000 Poles from Nazis dies Chicago Sun-Times - Find Articles". findarticles.com. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2022. 
  2. ^ Andrzej Pityński, "Short biography of Eugeniusz Łazowski". 11 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2009. . Museum of Stalowa Wola, 2007. (Lehçe) Retrieved August 3, 2012.
  3. ^ Art Golab, "Chicago's 'Schindler' who saved 8,000 Jews from the Holocaust". 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2017.  Chicago Sun-Times, Dec 20, 2006.
  4. ^ Paula Davenport, Media & Communication Resources, "Life Preserver". 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2012.