Eugene Bullard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugene Jacques Bullard
Bullard, Fransız Ordusu onbaşısı üniformasıyla
LakabıÖlümün Kara Kırlangıcı
Doğum9 Ekim 1895(1895-10-09)
Columbus, Georgia, U.S.
Ölüm12 Ekim 1961 (66 yaşında)
New York City, U.S.
Defin yeriFlushing Cemetery
40°45′6″K 73°47′58″B / 40.75167°K 73.79944°B / 40.75167; -73.79944
Bağlılığı Fransa
Branşı Yabancı Lejyonu
Fransız Hava Servisi
Fransız Direnişi
Hizmet yılları1914–1919, 1940
Birimi170. Fransız Piyade Alayı
51e Piyade Alayı
Çatışma/savaşlarıBirinci Dünya Savaşı
İkinci Dünya Savaşı
Ödülleri
İmza

Eugene Jacques Bullard (doğum adı Eugene James Bullard ; 9 Ekim 1895 - 12 Ekim 1961) ilk Afrikalı-Amerikalı askeri pilotlardan biriydi,[1][2] ancak Bullard Amerika Birleşik Devletleri'ne değil Fransa'ya uçtu. Bullard, Birinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Uçan Kolordusu için uçan Jamaikalı William Robinson Clarke, İtalya'dan Domenico Mondelli [it] ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan Ahmet Ali Çelikten ile birlikte birkaç siyah savaş pilotundan biriydi. Aynı zamanda bir boksör ve caz müzisyeni olan kendisine Fransızca'da "L'Hirondelle noire" (kelimenin tam anlamıyla "Kara Kırlangıç") deniyordu.

Bullard , Columbus, Georgia'da, Georgia, Stewart County'den Siyah bir adam olan William (Octave) Bullard ile Afrikalı Amerikalı ve Yerli olduğu söylenen Siyah bir kadın olan Josephine ("Yokalee") Thomas'ın 10 çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi.[3] ABD nüfus sayımı kayıtlarına göre baba tarafından ataları Georgia ve Virginia'da köleleştirilmişti ve babası, Stewart County'de köle sahibi bir çiftçi olan Wiley Bullard'a ait bir mülkte doğmuştu[4][5][6][7] Bullard, 1901'den 1906'ya kadar Columbus'taki 28th Street School'a gitti ve 5. Sınıfı tamamladı.[8]

Gençliğinde, bir işyeri anlaşmazlığı nedeniyle beyaz bir çetenin babasını linç etme girişimini izlemenin travmasını yaşadı. Jim Crow dönemi Georgia'sının yaygın ırkçılığına rağmen babası, Afrikalı Amerikalıların beyazların önyargısı karşısında onurlarını ve öz saygılarını korumaları gerektiği inancını dile getirmeye devam etti. Buna rağmen Bullard, babasının köleliğin kaldırıldığı ve siyahlara beyazlarla aynı muamele edildiği Fransa hakkındaki hikayelerine aşık oldu. Bullard, 11. yaş gününe geldiğinde Fransa'ya gitmek amacıyla evden kaçtı. Atlanta'da mola vererek Stanley soyadıyla bilinen bir İngiliz çingene klanına katıldı ve atlarına bakmak ve yarışmayı öğrenmek için tüm Georɡia'yı dolaştı. Ona Britanya'da ırksal engellerin olmadığını söyleyen ve artık Birleşik Krallık'a gitme kararlılığını sıfırlayan Stanley'lerdi[9]

Stanley'lerin Birleşik Krallık'a dönmesinin planlanmamasından cesareti kırılan Bullard, Dawson, Georgia'da Turner ailesinin yanında iş buldu. Genç Bullard, seyis bir çocuk olarak çalışkan olduğu için Turnerların sevgisini kazandı ve 1911 Eyalet Fuarı yarışlarında jokey olarak ata binmesi istendi.[10] 1912'de Norfolk, Virginia'ya gitti ve burada Alman yük gemisi Marta Russ'a binerek ırk ayrımcılığından kurtuldu.[11] Bullard, İskoçya'nın Aberdeen kentine geldi ve önce Glasgow'a, ardından Londra'ya gitti ve burada bir Afrikalı-Amerikalı topluluk olan Freedman Pickannies'de boks ve şakşakçılık yaptı.[11] Londra'dayken, Paris'te dövüşmesini ayarlayan o zamanın ünlü boksörü Dixie Kid'in yanında eğitim aldı. Paris ziyareti sonucunda Fransa'ya yerleşmeye karar verdi. Paris'te boks yapmaya devam etti ve aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar bir müzikholde çalıştı.

Savaşlar arası yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Dünya Savaşı'ndaki hizmetinden dolayı, Fransız hükûmeti Bullard'a Croix de guerre, Médaille militaire, Croix du battletant volontaire 1914–1918 ve Médaille de Verdun'u ve diğer madalyalar ile ödüllendirdi.[12][13] Bullard terhis olduktan sonra tekrar Paris'e döndü.

Bullard ayrıca fiziksel kültür, boks, masaj, masa tenisi ve hidroterapi sunan bir spor salonu olan Bullard's Athletic Club'ı da açtı Ayrıca ünlü boksörler Panama Al Brown ve Young Perez'in antrenörü olarak çalıştı.

17 Temmuz 1923'te Paris'in ikinci bölgesinden şapkacı Marcelle Eugénie Henriette Straumann (d. 8 Temmuz 1901) ile evlendi[14][15] Evlilik, 5 Aralık 1935'te boşanmayla sona erdi ve Straumann, hayatta kalan iki çocukları Jacqueline Ginette ve Lolita Joséphine'in velayetini, ayrılırken Bullard'a bıraktı.

Eylül 1939'da İkinci Dünya Savaşı başladığında, kendisi de Almanca konuşan Bullard, Fransız hükûmetinin hâlâ gece kulübünü ziyaret eden Alman vatandaşları hakkında casusluk yapma talebini kabul etti.

Mayıs 1940'ta Almanya'nın Fransa'yı işgalinin ardından Bullard gönüllü oldu ve 51. Piyade Alayı'nda görev yaptı. 15 Haziran 1940'ta Orleans'ı savunurken Bullard yaralandı, ancak tarafsız İspanya'ya kaçtı ve Temmuz 1940'ta Amerika Birleşik Devletleri'ne döndü.

Bullard bir süre New York'taki bir hastanede kaldı ve yarası asla tam olarak iyileşemedi. Üstelik Fransa'da kazandığı şöhretin onu Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar takip etmediğini fark etti. Parfüm satıcısı, güvenlik görevlisi ve Louis Armstrong'un tercümanı olarak çalıştı, ancak sırtındaki bir sakatlık onu ciddi şekilde kısıtladı. 1945'te Paris'teki gece kulübünü geri almaya çalıştı, ancak savaş sırasında yıkılmıştı. Fransız hükûmetinden mali bir anlaşma aldı ve New York City, Harlem'de bir daire satın alabildi.

1950'lerde Bullard kendi memleketinde göreceli olarak yabancıydı Kızları evlenmiş, o da ünlü arkadaşlarının resimleri ve içinde 14 Fransız savaş madalyasının bulunduğu çerçeveli bir kutuyla süslenmiş dairesinde yalnız yaşıyordu. Son işi, "Ölümün Kara Kırlangıcı" olarak ününün bilinmediği Rockefeller Center'da asansör operatörü olarak çalışmaktı. 22 Aralık 1959'da NBC'nin Today Show'unda Dave Garroway ile röportaj yaptı ve izleyicilerden yüzlerce mektup aldı. Bullard röportaj sırasında asansör operatörü üniformasını giydi.

Bullard, 12 Ekim 1961'de 66 yaşındayken New York'ta mide kanserinden öldü.[1] New York'un Queens ilçesindeki Flushing Mezarlığı'nın Fransız Savaş Gazileri bölümüne askeri törenle gömüldü Arkadaşı Louis Armstrong da aynı mezarlığa gömüldü.

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bullard, Paris'teki Meçhul Askerin Mezarında, 1954
Georgia Aviation Hall of Fame'de Bullard Plaketi
Havacılık Müzesi'ndeki Heykel (Warner Robins)

9 Ekim 2019'da Warner Robins, Georgia'daki Havacılık Müzesi Bullard'ın onuruna bir heykel dikti.[16]

Columbus, Georgia'da büyüdüğü evin yakınında, erken yaşamını anlatan bir tabela bulunmaktadır.

2022'de Bullard, 2020 sınıfıyla Dayton, Ohio'daki Ulusal Havacılık Onur Listesi'ne alındı.[17]

1. sıra :

  • Chevalier de la Légion d'honneur (Onur Lejyonunun Şövalyesi)
  • Médaille militaire (Askeri Madalya)
  • Croix de guerre 1914–1918 avec etoile de bronz (bronz yıldızlı Savaş Haçı)
  • Croix du battletant volontaire 1914–1918 (Gönüllü Savaşçı Haçı)
  • Croix du savaşçı (Savaşçı Haçı)
  • Médaille des Blessés militaires (Askeri Yaralılar Madalyası)

3. sıra :

  • Médaille hatıra de la guerre 1914–1918 (Dünya Savaşı Hizmet Madalyası)
  • Médaille interalliée 1914–1918, dite de la Victoire (Müttefikler Arası Zafer Madalyası)
  • Médaille engagé volontaire (Gönüllü Askere Alma Madalyası)
  • Médaille hatıra de la bataille de Verdun (Verdun Savaşı Madalyası)

4. sıra :

  • Médaille hatıra de la bataille de la Somme (Somme Madalyası Savaşı)
  • Médaille hatıra de la guerre 1939–1945 (İkinci Dünya Savaşı Hizmet Madalyası)
  • Médaille commémorative des services volontaires de la France libre (Özgür Fransa'ya Gönüllü Hizmet)
  • Médaille des volontaires américains avec l'Armée Française (Fransız Ordusu Madalyası ile Amerikan Gönüllüsü)

Bullard, yukarıdaki ödüllere ek olarak Fransız Pilot Rozeti ve fourragere birimi ödülünü de aldı.

Not - Bullard, ölümünden sonra Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda madalyanın uygunluk süresine denk gelen bir rütbe tarihi ile bir subay olarak görevlendirildiği için Birinci Dünya Savaşı Zafer Madalyası'na (Amerika Birleşik Devletleri) layık görüldü

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

1972'de Bullard'ın pilot olarak maceraları, Patrick Carisella ve James Ryan'ın yazdığı The Black Swallow of Death adlı biyografide yeniden anlatıldı.[18] Aynı zamanda Larry Greenly'nin yazdığı Eugene Bullard: Dünyanın İlk Siyah Savaşçı Pilotu adlı kurgusal olmayan genç yetişkin anı kitabının da konusudur.[19]

2006 yapımı Flyboys filmi, Bullard'ın 'Eugene Skinner' adlı bir kurgusunu genel hatlarıyla tasvir ediyor.

2012–2014'te Fransız yazar Claude Ribbe, Bullard [20] üzerine bir kitap yazdı ve bir televizyon belgeseli yaptı.[21]

2012 yapımı Red Tails filminde, kurgusal Albay AJ Bullard (Terrence Howard tarafından canlandırılmıştır), İkinci Dünya Savaşı Afro-Amerikan Tuskegee Airmen'in ana komutanı Yarbay (daha sonra Orgeneral) Benjamin O.'nun ince gizlenmiş bir temsili. Davis Jr.'a Eugene Bullard'ın onuruna bu soyadı verildi[22]

2020 yılında progresif rock/metal projesi Telergy, Eugene Bullard'ın hayatını anlatan Black Swallow albümünü çıkardı

2023 yılında Bullard'ın hayatını anlatan biyografik bir grafik roman First Second yayınevi tarafından yayınlandı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Eugene Bullard, Ex-Pilot, Dead. American Flew for French in '18". The New York Times. 14 Ekim 1961. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2012. Eugene Jacques Bullard of 10 East 116th Street, a Negro flier who was honored in France for ... 
  2. ^ Harris, Henry Scott (2012). All Blood Runs Red: Life and Legends of Eugene Jacques Bullard: First Black American Military Aviator. NOOK Book (eBook): eBookIt.com. ISBN 9781456612993. 
  3. ^ "Eugene Bullard – New Georgia Encyclopedia". 13 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  4. ^ Buckley, Gail Lumet (2002). American Patriots: The Story of Blacks in the Military from the Revolution To Desert Storm. Random House Trade Paperbacks. s. 169. ISBN 0375760091. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015. 
  5. ^ Sutherland, Jonathan (2004). African Americans at War: An Encyclopedia, Volume 1. Abc-Clio. s. 119. ISBN 1576077462. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015. 
  6. ^ Bielakowski, Alexander M., (Ed.) (2013). Ethnic and Racial Minorities in the U.S. Military: An Encyclopedia, Volume 1. Abc-Clio. s. 110. ISBN 9781598844276. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ Martin, James B., (Ed.) (2014). African American War Heroes. Abc-Clio. s. 33. ISBN 9781610693660. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ Craig Lloyd, Columbus State University (19 Kasım 2002). "Eugene Bullard (1895–1961)". The New Georgia Encyclopedia. 11 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  9. ^ Keith, P., Clavin, T. (2019). All Blood Runs Red: The Legendary Life of Eugene Bullard – Boxer, Pilot, Soldier, Spy. Canada: Harlequin. [ISBN eksik]
  10. ^ John Lowery (February 2021). "America's Most Unsung Hero: Eugene James Bullard". Order of Daedalians. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  11. ^ a b Dominick Pisano (12 Ekim 2010). "Eugene J. Bullard". National Air and Space Museum. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  12. ^ Sutherland, Jonathan. African Americans at War: An Encyclopedia. Santa Barbara, Calif: ABC-CLIO, 2004, Vol. 1, pp. 86–87.[ISBN eksik]
  13. ^ Venzon, Anne Cipriano. The United States in the First World War: An Encyclopedia. New York: Garland Pub, 1995, p. 110.[ISBN eksik]
  14. ^ Naissances 1901 Paris IIème (French), Acte 511, Archives de Paris cote V4E 8135 du 2 juillet 1901 (acte n° 498) au 30 août 1901 (acte n° 645): Mairie de Paris 2ème arrondissement, 1901, s. 4 
  15. ^ Mariages 1923 Paris Xème (French), Acte 1263, Archives de Paris cote 10M 397 du 9 juillet 1923 (acte n° 1215) au 4 août 1923 (acte n° 1399): Mairie de Paris 10ème arrondissement, 1923, s. 8 
  16. ^ Ryan Prior (9 Ekim 2019). "The first African-American fighter pilot now has a statue at an aviation museum in Georgia". CNN. 9 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2019. 
  17. ^ "Enshrinee Eugene Bullard". nationalaviation.org. National Aviation Hall of Fame. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 
  18. ^ Carisella, P. J., and James W. Ryan. The Black Swallow of Death: The Incredible Story of Eugene Jacques Bullard, the World's First Black Combat Aviator. Boston: Marlborough House; distributed by Van Nostrand Reinhold, New York, 1972.
  19. ^ Greenly, Larry (2013). Eugene Bullard: World's First Black Fighter Pilot. Montgomery: NewSouth Books. ISBN 978-1-58838-280-1. 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  20. ^ RIBBE, Claude (7 Haziran 2012). Eugène Bullard. Cherche Midi. ASIN 2749124492. 
  21. ^ "Eugene Bullard (TV Documentary) - ORTHEAL". www.ortheal.com. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018. 
  22. ^ Jean Damu (8 Şubat 2012). "Red tails in the sunset". San Francisco Bay View. 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. Meanwhile Howard's character, Col. A.J. Bullard – a nice tip of the pilot's cap to Eugene Bullard, a Black pilot who flew for the Lafayette Esquadrille during WWI – is a thinly disguised representation of the Tuskegee Airmens’ primary leader, Lt. Col. (later Gen.) Benjamin O. Davis. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

/link> New Georgia Ansiklopedisi