Ethem Şevki Kepenek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ethem Şevki Kepenek (1888, Ardeşen, Atina Kazası, Lazistan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu - 1981), Atatürk ile silah arkadaşı olduğu dönemle ilgili verdiği demeçleriyle tanınan Türk asker ve siyasetçi.[1] 1953-54 yılları arasında Rize belediye başkanlığı yapmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak Ardeşen'de doğdu. Ardeşen'deki mahalle mektebi ve Erzurum'daki askeri rüştiyede öğrenim gördü. Dayısı Sultan II. Abdülhamid'in yaveri olarak atanınca dayısıyla İstanbul'a gitti. Kuleli Askerî Lisesi'ni bitirdikten sonra 1908'de Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. Hareket Ordusu'nda yer aldı. 1911'de Mülazımı Evvel rütbesiyle Mustafa Kemal Paşa'nın birliğine katıldı. Sarıkamış Harekâtı'dayken Rus kuvvetleri tarafından esir alınarak 42 ay Rusya'da esir tutuldu. Serbest kaldıktan sonra İstanbul'dan Anadolu'ya milli mücadele için cephane kaçırdı. Cephane kaçırdığı anlaşılınca tutuklandıysa da serbest kaldıktan sonra cephane kaçırmaya devam etti. Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle arkadaşlarıyla birlikte Askeri Polis Örgütü'nün kurucuları arasında yer aldı. Uzun süre askerlik yaptıktan sonra 1947'de İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığı'ndan emekli oldu. 25 Haziran 1953 ve 1954 yılları arasında Rize belediye başkanlığı yaptı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Atatürk'ün Trablusgarp'tan Silah Arkadaşı Ethem Şevki Kepenek Anlatıyor". mustafakemalim.com. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 
  2. ^ "Ethem Şevki Kepenek". rizeliunluler.com. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022.