Estes Industries

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Estes Rockets
TipÖzel
ÖncülEstes Industries, Estes-Cox Corp.
KuruluşDenver, Colorado, A.B.D (1958 (1958))
KurucuVernon Estes
Genel merkeziDenver, Colorado
ÜrünModel roketler ve Model uçak
SahibiHobbico, Inc.
Web sitesihttp://www.estesrockets.com

Estes Industries (diğer adı Estes-Cox Corp.) ABD, Colorado, Denver’da faaliyetine başlamış bir şirkettir. Şirket , istikrarlı ve güvenilir icraatı ile model roket motorlarını ilk kez seri olarak üretti. Şirket kısa süre içinde model roket kitleri, fırlatma aletleri ve diğer donanımların üretimine başladı. 1961 yılında, şirket Colorado, Penrose civarındaki 311 dekarlık geniş bir araziye taşındı. Hızlı büyümeyi takiben, kısa süre içinde Penrose “Dünyanın Model Roket Başkenti” olarak tanındı. 1969 yılında Vernon Estes, şirketi Needham Hts, Massachusetts’de kurulu Damon Şirketine sattı. Damon Estes şirketi dahil olmak üzere daha küçük bir rakip olan Centuri Engineering of Phoenix, AZ. gibi birkaç diğer hobi şirketini de satın aldı. Damon iki şirketi Centuri Engineering adı altında birleştirdi. Penrose işletme bölümü Estes Industries olarak iş görmeyi sürdürdü. Centuri ürünlerinin asıl imalatı yakındaki Penrose ‘da bulunan Estes Şirketinin tesisine taşınmasına rağmen, Centuri Engineering model roket ürünlerinin geliştirilmesi, pazarlanması ve satışına Phoenix ‘de bulunan Centuri ofislerinden devam edildi. Centuri model roket ürünlerinin satışı asla Estes markalı ürünler kadar başarılı olamadı ve Phoenix ‘de bulunan Centuri ofisleri en sonunda kapatıldı. Centuri ürün grubunun üretimine 1983 yılında son verildi.

1989 yılında, Damon Şirketine el konulması sonrasında, Estes Industries elden çıkarılıp Hobby Products şirketinin bir parçası haline geldi. Şirketin ticari unvanı Centuri Corporation olarak kısaltıldı. 1996 yılında Hobby Products Kaliforniya, Corona’daki Cox Products şirketinin mal varlıklarını satın aldı. Cox Products model uçaklar ve akkor yakıtlı model uçak motorları ve çok daha fazla ürünün tasarımcısı ve üreticisi oldu. Şirketin mal varlıkları Estes Şirketinin tesisine taşındı. 2002 yılında, birleşik şirket yeniden satıldı ve şirketin adı Estes-Cox Corp. olarak değiştirildi.

15 Ocak 2010 tarihinde yeniden satılan Estes-Cox şirketi, Hobbico of Illinois şirketinin bir iştiraki oldu. Cox model uçaklarının satışına, Hobbico tarafından devam edilmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Estes Industries, Vernon Estes tarafından "Mabel" adlı makineyi yaptıktan sonra 1958 yılında kurulmuştur. "Mabel" , Model Missiles Incorporated için model roket motorlarını ucuza üretmeye yönelik tasarlanmış, bir makinaydı. Vernon Estes, Estes Industries şirketini Damon şirketine sattı. 1991 yılından beri İcra kurulu başkanı olan Barry Tunick, 30 Ağustos 2002 tarihinde Estes-Cox Corporation şirketini özel semaye fonu olan TCW Capital’den toplam 15 milyon $ a satın aldı. 15 Ocak 2010 tarihinde, Estes-Cox, Hobbico şirketi tarafından satın alındı.[1]

Estes roketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1969 yılında Estes’in beş roketi - Alpha, Saturn V, X-ray, Vanguard ve Ranger

Estes, genellikle gövde için karton boru ve kanatçıklar ile burun konileri için balsa ağacını kullanarak model kitlerini geniş çeşitlilikte üretti.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hobbico acquires model rocket maker Estes-Cox" 25 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Champaign-Urbana News Gazette - January 2010

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]