Karton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Farklı karton türleri

Bir karton, genellikle kağıt tahta ve bazen oluklu mukavvadan yapılmış bir kutu veya kaptır. Ambalajda pek çok tip karton kullanılır. Bazen karton bardak veya karton kutu da denir. Karton ayrıca selofan veya polistiren ile de kaplanabilir.

Bir karton yiyecek, ilaç, donanım ve diğer birçok ürün tipi için uygun bir ambalaj türüdür. Katlanan kartonlar genellikle üreticide bir tüpe birleştirilir ve paketleyiciye düz bir şekilde nakledilir. Tepsi stilleri sağlam bir tabana sahiptir, genellikle düz boşluklar olarak gönderilir ve paketleyici tarafından birleştirilir. Bazıları aynı zamanda kendiliğinden kalkıyor. Kartonları kurmak, yüklemek ve kapatmak için yüksek hızlı ekipman mevcuttur.

Yumurta kartonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yumurta kartonları veya tepsileri, taşıma sırasında bütün yumurtaları korumak için tasarlanmıştır. Geleneksel olarak, bunlar kalıp hamurundan yapılmıştır. Bu, yumurtaları koruyan bir şekilde biçimlendirilmiş geri dönüştürülmüş gazete kağıdı kullanır. Daha yakın zamanlarda, yumurta kartonları genleşmiş polistiren ve polietilen tereftalat'tan da yapılmıştır.

Aseptik karton[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvılar için kartonlar, sıvı paketleme panosunun laminatlarından, folyodan ve polietilenden imal edilebilir. Çoğu Tetra Pak veya SIG Combibloc sistemlerine dayanır. Bir seçenek, baskılı laminatın bir rulo üzerinde tedarik edilmesidir. Karton paketleyicide kesilir, puanlanır ve oluşturulur. İkinci bir seçenek, tamamlanmış ve doldurulmuş olarak önceden monte edilmiş tüplerin paketleyiciye teslim edilmesini sağlamaktır. Bunlar aseptik işlem için uygundur ve süt, çorba, meyve suyu, vb. için kullanılır. Karton bazlı kartonlar, benzer boyuttaki bir çelik kutuya göre daha hafiftir, geri dönüşümü daha zordur. Bazı açık döngü geri dönüşüm işlemleri, inşaat malzemelerinde kullanılmak üzere toplanan kartonları topak haline getirir veya düzleştirir; kapalı döngü geri dönüşümü, işlemden önce katmanları ayırarak mümkündür, ancak bazı geri dönüşümcüler sadece karton elyaflarını geri dönüştürür.

Üçgen üstlü karton[değiştir | kaynağı değiştir]

Gable top kartonları genellikle süt, meyve suyu, vb. gibi sıvı ürünler için kullanılır. Bunlar polietilen kaplı karton, başka bir sıvı ambalaj tahtası ve bazen de folyo laminat kullanırlar. Çoğu, üst kısımdaki kabloları açarak ve üst kısmını dışarı çekerek açılır. Bazılarının içeriği açıp yemeye yardımcı olacak donanımları vardır.

Paketleme geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartonun geçmişi, Robert Gair tarafından yaratılarak bir Brooklyn, New York fabrikasında, 1879 yılına kadar uzanıyor. Bu, bir katlanmış kartonun tek bir izleniminde kalıba dayalı, kesilmiş ve puanlanmış bir karton idi. 1896'da, Ulusal Bisküvi Şirketi (Nabisco) krakerleri paketlemek için ilk kartonları kullandı.

Karton yapımında kullanılan katlanmış kağıdın bir sonraki geliştirilmesinden sonra 1908'de Seattle, Washington'dan olan Dr. Winslow, kağıt süt kaplarının San Francisco ve Los Angeles'ta ticari olarak satıldığını iddia etti. Bu kartonun mucidi G.W. Maxwell idi. Bununla birlikte, 1915'te Ohio, Toledo'dan John Van Wormer'in süt saklamak için ilk katlanan boş kutu olan ilk "kağıt şişe" için ilk patenti verildi. Buna "Tetra-Pak" dedi. Süt kutusu katlanabilir, yapıştırılabilir, sütle doldurulabilir ve bir süt çiftliğinde mühürlenebilirdi. 1960'ların başında, tekrarlanabilir işlemlerin üretimine yardımcı olacak birçok otomatik sistem getirdi. O zamanlar Mario Lepore adlı Detroit'ten bir mühendis, üçgen bir üst kartonu katlamak ve mühürlemek için bir makine geliştirdi.

Amerikan ambalaj endüstrisinin öncüsü, John W. Kieckhefer tarafından işletilen Kieckhefer Konteyner Şirketi oldu. Şirket, özellikle kağıt süt kartonunu içeren fiber nakliye konteynerlerinin kullanımında mükemmele sahipti. 1957 yılında, bir borsa aracılığıyla Kieckhefer Container Co.'nun hisseleri Washington'daki Tacoma'daki Weyerhauser Timber Company ile birleştirildi.[1]

Malzemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karton, birçok malzemeden yapılabilir: mukavva, dubleks, beyaz kraft, geri dönüştürülmüş ve daha birçok farklı plastik veya kompozit. Birçok karton, tek bir kartondan yapılır. İhtiyaca bağlı olarak, bu karton bir nem bariyeri oluşturmak için balmumlu olabilir veya polietilen ile kaplanabilir. Bu, sıvı bir ürün içermeye veya bir tozu kuru tutmaya hizmet edebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]