Eski Yugoslavya'da kahve kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eski Yugoslavya'da kahve içmek önemli bir kültürel uygulamadır. Kahve kültürünün Osmanlı dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişi vardır. Eski Yugoslavya'daki kahvehanelerin farklı türü kavana/kafana'dır ve geleneksel biçimi ise "Türk kahvesi"dir (filtresiz).

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sırplar, Osmanlı fethinden sonra Osmanlı kültüründen etkilendiler ve 16. yüzyılın başlarında, o zamanlar Belgrad'da bir ticaret merkezi olan Dorćol'da bir kahvehane faaliyet gösteriyordu. Bu dönemde kervansaraylarda ve meyhanelerde kahve ikramı yapılırdı. Osmanlı'nın SırbistanAvusturya'dan geri aldığı 1739'dan sonra Belgrad'daki işletmelere kafana denmeye başlandı. O zamanlar en dikkate değer kafana, kafanaların dine göre bölündüğünü belirten gezgin Kepper'in bahsettiği Dorćol'daki Crni orao ("Kara Kartal") idi.[1] Belgrad'daki kafana sayısının zirvesi 19. ve 20. yüzyıllardaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kafane, moderni sanatorijumi". dw.de (Hırvatça). Deutsche Welle. 23 Aralık 2013. 27 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015.