Eski Korece

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski Korece
Ana dili olanlarKore
Dil ailesi
Kore dilleri
  • Eski Korece
Yazı sistemiIdu yazısı, Hyangchal,
Gugyeol
Dil kodları
ISO 639-3oko
Glottologsill1240[1]
Samguk Yusa

Eski Korece (Korece고대 한국어, 고대 조선어, 古代韓國語, 古代朝鮮語, romanizeGodae Hangugeo, Godae Joseoneo), Birleşik Silla döneminin diliyle simgelenen Korecenin tarihsel olarak belgelenmiş ilk aşamasıdır.

Eski Korecenin dönemlendirmesinin sınırları tartışmalıdır. Bazı dilbilimciler, Üç Kore Krallığı'nın seyrek olarak onaylanmış dillerini Eski Korecenin varyantları olarak sınıflandırırken, diğerleri bu terimi yalnızca Silla dili için kullanmaktadır. Eski Korece geleneksel olarak MS 935'te Silla'nın düşüşüyle sona erer ve 10. veya 13. yüzyılda Orta Korece halini almıştır.

Eski Korece yetersiz bir şekilde tasdik edilmiştir. Kaynakların yetersizliği ve kalitesizliği nedeniyle, modern dilbilimciler Eski Korecenin özelliklerinin belirsiz bir taslağından biraz daha fazlasına sahip olduğunu açıklamaktadırlar. Hayatta kalan edebi eserler, hyangga adı verilen birkaç yerel şiirden biraz daha fazlasıdır. Diğer kaynaklar arasında steller ve tahta tabletler üzerindeki yazıtlar, Budist vecizelerinin tefsirleri ve eserlerde yer alan kişi ve yer adlarının Klasik Çince'deki transkripsiyonları yer almaktadır. Eski Korece, kelimelerin anlamını açıklamak veya sesine yaklaşmak için kullanılan Çince karakterler ile yazılmaktaydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Silla". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]