Erzyanca Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erzyan dili günü, Saransk, 16 Nisan 2008

Erzyan dili günü (Erzyanca:э́рзянь кель Чи[1](Rusça)), modern Erzyanların ulusal bayramıdır. Fin-Ugor dil ailesi Fin-İdil dil grubuna ait olan Mordovya dillerinden biri olan Erzyanca, Mokşanca ve Rusça ile birlikte Mordovya'nın üç resmi dilinden biridir. Erzyan'da konuşanların sayısı 517.575'tir. Yalnızca Rusya'da 440.000 kişinin Erzyanca'yı konuştuğu tahmin edilmektedir.[2] Erzyanların yaklaşık %28'i Mordovya Cumhuriyeti'nde, geri kalanı ise eski SSCB topraklarında yaşamaktadır. Erzyan dili günü 1993 yılında Erzyan Dil Kurtuluş Vakfı (Saransk) tarafından kurulmuştur. Dil gününün bu güne ertelenmesinin nedeni, 16 Nisan'ın ilk Erzyan profesörü Anatoli Ryabov'un doğum günü olmasıydı. 2024 itibarıyla Erzyan dil günü, sadece Erzyanca'nın Rusça ve Mokşanca ile birlikte resmi dil olarak kullanıldığı Mordovya'da değil, Erzyan halkının karma bir şekilde yaşadığı Nijniy Novgorod, Samara, Moskova, Çelyabinsk ve Murmask bölgelerinde de kutlanmaktadır. Ayrıca, bu bayram geleneksel olarak yabancı ülkelerde kutlanmaktadır: Estonya[3][4] (Erzyan Topluluğu "Syatko"[5]) ve Finlandiya. Moskova'daki etkinliğin organizatörleri Erzyan Weigel STK ("Erzyan'ın Sesi")[6][7] ve Sankt-Peterburg'da St.Petersburg ve Leningrad Oblastı'nda yaşayan Erzyanları birleştiren Ele organizasyonu[8] olmuştur.

Etkinliğin resmi programı açıkça tanımlanmamıştır; genellikle okullarda ve anaokullarında açık dersler şeklinde düzenlenir. Ünlü yazarlar, şairler, kültürel figürler bu etkinliklere davet edilir ve konserler verilir. Etkinliğin temel amacı Erzyan dili ve edebiyatının yanı sıra diğer ulusal başarıları sergilemektir. Etkinlik salonlarında genellikle Erzyanca yazılar yazmış olan Anatoli Ryabov'un bir portresi sergilenir ve salon çiçeklerle ve Erzyan bayrağıyla süslenir. Etkinliğin resmi kısmı "Tyoshtya" şarkısıyla başlar. Bu şarkı genellikle Saransklı çocuk topluluğu Torama tarafından çalınır.[9] Sonra mum yakılır - ştolol. Bir mum yakma görevi tanınmış bir kişiye verilir. Bundan sonra Erzya Büyükler Konseyi (erzyan atyan ezem) başkanlığına adaylar seçilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "finugor.ru. 16 апреля отмечается День эрзянского языка — Эрзянь келень чи". 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  2. ^ "Ethnologue". 25 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  3. ^ FOTKI. День эрзянского языка (Мордовия) Объединение финно-угорских народов. Erzyan Language Day. Erza keele peäev. 21 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Rusça),(İngilizce)
  4. ^ MariUver// День эрзянского языка — десять лет в Эстонии 20 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Rusça)
  5. ^ Stolitsa.ee. Estoniyada Erzyan dili günü qeyd edilir 14 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Rusça)
  6. ^ Центр Льва Гумилёва. В Москве провели День эрзянского языка 29 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Rusça)
  7. ^ ГБУК г. Москвы ЦУНБ им. Н. А. Некрасова. День эрзянского языка 22 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Archived Nisan 22, 2017 at the Wayback Machine(Rusça)
  8. ^ "«Erzäks.ru» //Тердема Эрзянь келень Чинтень Петра ошов". 29 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  9. ^ finugor.ru. День эрзянского языка эрзяне отпраздновали без официальной «мордвы» 23 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Archived Eylül 23, 2017 at the Wayback Machine(Rusça)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]