İçeriğe atla

Erzincan Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Erzincan Müzesi, yöreden toplanmış arkeolojik ve etnografik eserleri sergilemek üzere Erzincan'da 1986 yılında kurulmuş müzedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzincan Müzesi, Kültür Bakanlığı tarafından 1986 yılında Erzincan depreminden sonra kurulmuştur. Müze, İl Halk Kütüphanesi binasında açılmıştır. Daha sonra Erzincan 75.Yıl Kültür Merkezi'ne taşınmıştır.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzede, Erzincan ve çevresinden elde edilen arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.[1]

Arkeoloji bölümünde, tarih öncesi çağlara ait pişmiş toprak, mermer ve maden eserler, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Mengücekoğulları dönemlerine ait taş eserler, özellikle koyun ve koç heykelleri ve çeşitli dönemlere ait mezar taşları sergilenir.

Müzenin etnografya bölümünde yöresel giysiler, kesici ve ateşli silahlar, çeşitli düz yayğılar, halı ve kilim örnekleri sergilenir.

Müzede Paleolitik Döneme kadar uzanan eserlerle Tunç Çağı, Urartu, Pers, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 350 parça eser sergilenmektedir.[2]

Müzede, 27 Aralık 1939'da meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde kısmen veya tamamen yıkılmış tarihi yapıların maketleri, dönemin gazeteleri ve görüntülerinin de yer aldığı özel bir sergi alanı mevcuttur.[2]

Erişilebilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzincan Müzesi'ndeki eserler sesli betimleme ile görme engelli vatandaşlarınn da ilgisine sunuluyor. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu "Sanal Müze" sistemine de dahildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ turkeyoutdoor (15 Ocak 2024). "Erzincan Gezilecek Yerler: Erzincan Müzesi". Turkey Outdoor. 17 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b "Medeniyetlere ev sahipliği yapan Erzincan'ın yeni müzesi ziyaretçilere hazırlanıyor". Anadolu Ajansı. 10 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2024.