Ertuğrul İlgin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ertuğrul İlgin

Ertuğrul İlgin (1914 - 1993, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve opera oyuncusu, yönetmen.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Konservatuvarı'nın Türkiye'deki kurucularından Profesör Carl Ebert'in ilk öğrencisi ve asistanı olan Ertuğrul İlgin, Galatasaray Lisesi öğrencisiyken, Devlet Konservatuvarı'nın öğrenci arayan ilanına, ailesinin karşı çıkmasına rağmen başvurmuş, Fransız Papyon ilkokulunda okuyup dil bilmenin verdiği avantajla, Carl Ebert ve diğer öğrenciler arasında çevirmenlik yaparak iletişimi sağlamıştır. İlk dersler 1 Kasım 1936'da başlar. Böylece Karl Ebert, anlattığı dersleri sanatçı İlgin'in sınıfa (İlk öğrencilerinden bilinenler; Melek Ökte, Muazzez Kurtoğlu, Nermin Elgün, Ertuğrul İlgin, Esat Tolga, Mahir Canova, Nüzhet Şenbay, Salih Canar) aktarmasıyla, Türkiye'de ilk konservatuvar sanatçılarının (1941) yetişmesine büyük katkı sağlayan Ertuğrul İlgin'e, dünya tiyatro oyuncularının tüm geleneklerini öğreterek onu asistanı yapar. İlgin, konservatuvarın ilk mezunlarından biri olmuştur. Eğitimleri sonrası, Muazzez Kurtoğlu, sanatçının ilk eşi olmuştur.

Emekliliğinden sonra 36 sene yurtdışında yaşamış ve ne yaptığını tam olarak bilinememiştir. 1990 yılında, 76 yaşındayken Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından tekrar göreve çağrılır ve Moliere'in Cimri'sinde Harpagon'u, Damdaki Kemancı'da çok önemli bir rolü üstlenerek başarıyla oynamıştır.

Sanatçı, aynı zamanda Türk tiyatro ve opera tarihi için iyi bir çevirmen olmuştur: Romeo-Juliet. Çevirisi: Ertuğrul İlgin. İstanbul: İnkılab Kitabevi, 1939.

1987 yılından 1990'a kadar dokuz sinema filminde rol alan sanatçı, Madam Butterfly ve La Boheme gibi temsilleri, savaş yıllarında (1943), tüm İzmir'de karartma uygulanırken, özel izinle Fuar'da ışıklandırılmış ortamda başarıyla sahneye koymuştur.

Tiyatro oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol aldığı bazı oyun ve opera eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]