Erlom Ahvlediani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erlom Ahvlediani
ერლომ ახვლედიანი
Doğum23 Kasım 1933(1933-11-23)
Tiflis, Gürcistan
Ölüm20 Mart 2012 (78 yaşında)
Tiflis, Gürcistan
Meslekyazar, senarist, sinema oyuncusu
MilliyetGürcü

Erlom Ahvlediani (Gürcüceერლომ ახვლედიანი) (23 Kasım 1933, Tiflis – 20 Mart 2012, Tiflis), çağdaş Gürcü edebiyatının yazarlarından biridir. Senaryo yazarı olarak tanınmış, ama zamanla roman ve öyküleri daha çok ilgi çekmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Erlom Ahvlediani, 1957 yılında Tiflis Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi’nden mezun oldu. 1962-1999 arasında on sekiz film senaryosu yazdı ve dört filmde oynadı. Senaryoları arasında Giorgi Şengelaia’nın Pirosmani (ფიროსმანი), Otar İoseliani’nin Nisan (აპრილი) gibi filmleri de yar alır. Ahvlediani edebiyat alanında çok sayıda öykü ve üç roman kaleme aldı. Yazarın masalsı dili, yer yer fabl tarzında yazması nedeniyle bazı öyküleri başlangıçta çocuk kitapları olarak da yayımlanmıştır. Ahvlediani’nin Sovyet rejimine muhalif bir duruşa sahip olması ve genelde editörlerin onun yapıtlarını basma cesareti gösterememeleri de bunda etkili olmuştur. Ünlü yazar Nodar Dumbadze Niangi (Timsah) adlı mizah dergisinde Ahvlediani’nin ilk öyküsünü yayımlayınca, Ahvlediani ve Dumbadze neredeyse “halk düşmanı” ilan edilmiştir.

Ahvlediani’nin Tembel Fare’nin Hikâyesi (1971), Vano ile Niko gibi yapıtları arasında, Sivrisinek Şehirde özel bir yere sahiptir ve yazarın başyapıtı kabul edilir. 2010 yılında yayımlanan bu roman, ertesi yıl Gürcistan’da Saba edebiyat ödülüne değer bulunmuştur. Eserleri Türkçe dışında Almanca, Flamanca, Rusça, Ermenice, Çekçe, Macarca ve Arapçaya çevrilmiştir.

Yazarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahvlediani’nin yapıtlarında bir tür bilgelik egemendir ve bundan dolayı ünlü filozof Merab Mamardaşvili felsefe derslerinde onun yapıtlarından sık sık alıntılar kullanmıştır. Ahvlediani giderek seçkin bir kitlenin yazarı haline gelmiş ve çağdaş Gürcü edebiyatının “kült” yazarı sayılmıştır. En ünlü yapıtı Sivrisinek Şehirde adlı romanı 2014’te Türkçe yayımlanmıştır.

Yayımlanmış kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Tembel Fare’nin Hikâyesi” ("ზარმაცი თაგუნას ამბავი", 1971)
  • Vano ile Niko (2017; "ვანო და ნიკო", 1986)
  • Kendini Kaybeden Adam (2019; "კაცი, რომელმაც თავი დაკარგა და სხვა ამბები", 2007)
  • Sivrisinek Şehirde (2014; "კოღო ქალაქში", 2010)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]