Erbaa Ovası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye
Erbaa Ovası
Bilgiler
Coğrafi Özelliği: Ova
Arazi Büyüklüğü: 8645[1] hektar
Uzunluk: 32[2] km.
Genişlik: 10[2] km.
Bulunduğu Bölge: Karadeniz Bölgesi
Bulunduğu İl: Tokat
Bulunduğu İlçe: Erbaa

Erbaa Ovası, doğuda Kelkit Çayı'nın geçtiği Tepekışla köyü önlerinden başlayıp batıda Kale köyü bitene kadar devam eder.[3] Verim düzeyi yüksek olan ova arazisi çoğunlukla humusça zengin topraklardan oluşur ve yine kumlu-milli topraklarda önemli yer tutmaktadır.Erbaa Ovası'na yukarıdan bakıldığında büyük bir su birikintisinden kalan düz bir alanı andırır ve çöküntü dolgu ovalara iyi bir örnektir.[4]

Sulama Kelkit Çayı ve Tozanlı Çayı'na yerleştirilen sulama şebekelerine bağlı kanallar vasıtasıyla yapılmaktadır.[5] Tokat ilinin bitkisel üretim değerinin %25'i Erbaa'dan sağlanmaktadır.[6] Yetişen ürünler il içine ve diğer illere ihraçta önemli bir paya sahiptir.

Fotoğrafta ovanın bir kısmı ile Yeşilırmak'ın bir kolu görünmektedir.

Yetişen ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Erbaa Ovası'nın Karadeniz Bölgesi ortalamasına göre gayet düşük sayılabilecek bir şekilde ortalama 250 metre rakıma sahip olması ve yine dağ yükseltilerinin Karadeniz Bölgesi'nde en düşük değerlerine bu bölümde ulaşıp[7] denizellik etkisine imkân vermesinden dolayı ürün çeşitliliği çok fazladır.Yetişen bu ürünlerden bazıları şunlardır:[5]

  • A ) Tarım Yapılan Bitkiler

Tütün, buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, nohut, fiğ, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, burçak, soğan, pırasa, sarımsak, ıspanak, lahana, turp, patates, domates, biber, salatalık, nane, dereotu, maydanoz, bamya, marul, çay ve şeker pancarıdır.

  • B ) Yetişen Meyveler

Çilek, ceviz, erik, fındık, vişne, kiraz, kayısı, nar, üzüm, ayva, elma, armut, incir, kavun, karpuz, ivaz, ıhlamur, kızılcık, mahlep, muşmula ve dut, yenidünya,kivi ve pepinodur.

Yeraltı suları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Tokat Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yayınladığı 2009 yılı İl Çevre Durum Raporu'nda [1] şu ifadelere yer verilmektedir:

"Erbaa Ovası mevcut olan sondaj kuyu sularının içerdiği tüm kimyasal maddelerin konsantrasyonları bakımından içme amacına uygun olduğu saptanmıştır. Erbaa Ovası’ndaki mevcut yeraltı suları ABD Tuzluluk Laboratuvarı’nın hazırladığı diyagrama göre C2S1 sınıfına girmektedir. Mevcut kuyuların pH değerleri 7,4 –8,4 arasında değişmektedir. Sertlik değerleri 20 FS0’dir. Organik madde içeriği ise 1,5 mgO2/L konsantrasyonuna sahiptirler."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  4. ^ http://www.huseyingulsun.com.tr/index.php?module=modul_tek&modul=174&cat=272[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2013.