Elliott Smith

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elliott Smith
Genel bilgiler
Doğum adıSteven Paul Smith
Doğum6 Ağustos 1969
Ölüm21 Ekim 2003
TarzlarIndie rock
Akustik rock
Indie folk
ÇalgılarGitar, piyano, klarinet, bas gitar, bateri, armonika
Etkin yıllar1991 - 2003
Resmî siteResmi sitesi

Steven Paul "Elliott" Smith (d. 6 Ağustos 1969, Omaha, Nebraska, ABD - ö. 21 Ekim 2003, Los Angeles, ABD), Amerikalı müzisyen ve şarkıcı. Omaha, Nebraska'da doğdu, Teksas'ta büyüdü ve hayatının önemli bir bölümünü, ilk kez popülarite elde ettiği Portland, Oregon'da geçirdi. Asıl enstürmanı gitar olmakla birlikte, piyano, klarinet, bas gitar, bateri ve armonika da çalabilirdi. Kendisine özgü, "fısıltıya benzer, örümcek ağı inceliğinde konuşur gibi"[1] bir vokal tarzı vardı ve vokal armonileri yaratmak için çok yollu kayıt sistemini (Multitrack recording) kullanırdı.

Rock grubu Heatmiser'da yıllarca çalıştıktan sonra 1994'te bağımsız plak şirketleri Cavity Search ve Kill Rock Stars'la çalışarak solo kariyerine adım attı. 1997'de DreamWorks Records'la anlaştı ve iki albümünü bu şirketten çıkarttı. Smith, "Miss Misery" adlı şarkısının Can Dostum filminin müzikleri arasında yer alması ve 1997 yılında En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar'a aday olmasıyla geniş kitlelerce tanınır oldu.

Smith yıllarca depresyon, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele etti ve bu konular sıkça şarkı sözlerinde yer aldı. 34 yaşında Los Angeles'ta göğsüne aldığı iki bıçak darbesiyle öldü.[2] Otopsi sonuçları bu bıçak yaralarının intihar sonucu mu, cinayet sonucu mu olduğunu açıklamakta yetersiz kaldı.[3] Smith'in vücudu yakıldı ve topluma açık bir anıt yeri belirlenmedi. Ölümünden önce, altıncı stüdyo albümü From a Basement on the Hill üzerinde çalışmaktaydı. Bu albüm ölümünden sonra, 19 Ekim 2004'te yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Elliott Smith review. 9 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. All Music Guide. Erişim tarihi:23.4.2008.
  2. ^ Smith'in resmi otopsi raporu 22 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Smoking Gun. Erişim tarihi:23.4.2008.
  3. ^ Smith Autopsy Inconclusive - Police keep investigation of singer-songwriter's death open. 13 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Rolling Stone. Erişim tarihi:23.4.2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]