Ekran yanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ekran yanması meydana gelmiş bir monitör

Ekran yanması, resim yanması ya da halk arasında bilinen adıyla hayalet resim, elektronik bir ekran üzerinde meydana gelen kalıcı renk değişikliği ya da resim lekesidir.

Ekran yanması nasıl meydana gelir[değiştir | kaynağı değiştir]

Fosfor tabanlı elektronik bir ekran üzerinde resim yazı ya da herhangi bir şekil uzun süre değişmeden kalırsa renk fosforları olması gerekenden fazla ısınırlar. Bu ısınma ekran üzerinde o uzun süreli yanmayı sağlayan resmin ya da şeklin lekesini bırakır.

Ekran yanması nasıl önlenir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir CRT monitör üzerinde meydana gelen yanma

Ekran yanmaları tüplü televizyonlar dahil CRT,LCD, Led ve Plazma ekranların önemli sorunlarından biridir. Bu sorunun çözülmesi amacıyla TV üreticileri uzun zamandan beri çalışmaktadırlar. Panasonic firması 2011 yılında devreye soktuğu neoplazma TV'lerle bu sorunu önemli ölçüde çözmüştür. Neoplazma TV'lerde sabit görüntü üzerindeki pikseller ışık şiddetini düşürüp yükselterek renk fosforlarının aşırı ısınmasını durdurmakta bu sayede yanma oluşumunu engellemektedirler.

Bunun dışında televizyon şirketleri TV üreticilerinin önerisiyle hareketli logo kullanımına başlamışlardır. Hareketli logoların ekran yanmalarını önemli ölçüde azaltması beklenmektedir.